четвер, 15 жовтня 2009 18:06

Для театру імені Гоголя купують лазерні декорації

Автор: фото з архіву театру імені Гоголя
  Актори Полтавського театру імені Гоголя Сергій Озерянко (ліворуч) і Богдан Чернявський репетирують прем’єрну виставу ”Боїнг-Боїнг”
Актори Полтавського театру імені Гоголя Сергій Озерянко (ліворуч) і Богдан Чернявський репетирують прем’єрну виставу ”Боїнг-Боїнг”

19 жовтня відкривається 74-й театральний сезон Полтавського музично-драматичного театру ім. Гоголя. Більшість вистав покажуть на сцені палацу дозвілля "Листопад", адже приміщення театру досі на ремонті. Закінчити його реконструкцію планують до середини грудня. За масштабами відбудову театру порівнюють із ремонтом Одеського оперного.

— Театр збудували 50 років тому, — розповідає директор закладу Олексій Андрієнко. — Із того часу проводили поточні ремонти, але жодного капітального. Електропроводка стала негодяща. Пожежники щоразу давали приписи. Каналізація вийшла з ладу. У театрі не пахло, а, вибачте, смерділо.

Після 72-го сезону театр пропрацював лише три тижні та закрився на ремонт. Будівельники зняли підлогу, обдерли стіни в глядацькій залі та адміністративних приміщеннях. Замінили 286 км старої електропроводки. Переробили каналізацію в підвалі. Установили нову систему опалення.

— Тепер у театрі буде не лише централізоване опалення, але й система, яка додатково опалюватиме глядацьку залу, — каже заступник голови облдержадміністрації Андрій Баранов, 42 роки. — Будівельники завершують ремонт у глядацькій та адміністративній частинах.

Замінили 286 кілометрів електропроводки

Відбувся конкурс на закупівлю нових крісел для театру. Старі планують розподілити між закладами культури області.

— Для театру купуємо унікальну техніку, — хвалиться Баранов. — Цікаві лазерні декорації. Новітні системи світла та звуку. Вони на порядок вище тих, що купували для палацу дозвілля "Листопад".

У Полтавському театрі акустика одна з найкращих в Україні. Аби її зберегти, перед ремонтом запросили спеціалістів.

— Приїхали фахівці з Київського інституту акустики, — переказує директор театру Олексій Андрієнко. — Показали будівельникам, які ніші не можна замуровувати, які амфори чіпати. Глядачі можуть не хвилюватися. Звучання залишиться на рівні.

Доки триває ремонт, трупа театру орендує приміщення в "Полтавагазу".

— Репетируємо за графіком, — говорить Андрієнко. — Ставимо прем"єри. За кризу жодного артиста не скоротили. Найстарішому актору театру Юрію Попову в листопаді виповнюється 70 років. До його ювілею в нас поставлять виставу за Шолом-Алейхемом "Тев"є-молочник". Попов зіграє головну роль.

Андрієнко зауважує, останнім часом трупа не оновлюється. Молодь залишається працювати в театрах Києва, Харкова. Зарплатня театрального актора від 1 до 2 тис. грн. Вона залежить від звань та стажу.

— Не можу сказати, що немає зовсім молодих акторів у театрі, але хотілося б більше. Раніше давали для молоді житло. Ставили на чергу, — пояснює Олексій Миколайович. — За рік отримували дві-три квартири. Тепер такого немає.

Старшим акторам через це доводиться інколи грати молодих героїв.

На реконструкцію театру витратили 54 млн грн. На початку робіт планували, що реставрація обійдеться в 38 млн грн.

Розклад вистав нового театрального сезону

19 жовтня — трагікомедія "Безталанна" в палаці дозвілля "Листопад".

20 жовтня — комедійна вистава "Боїнг-Боїнг" на сцені "Листопаду".

21 жовтня — "Бог є любов" у "Листопаді". Вистава розповідає про життя французької співачки Едіт Піаф.

7 листопада — вистава "Окрилена мелодія кохання" дитячо-юнацької студії театру "Ну і дітки" в обласному Центрі естетичного виховання учнівської молоді.

16 листопада — прем"єра спектаклю "Тев"є-молочник" у міському будинку культури.

Також покажуть молодіжний мюзикл "Золота рибка", постановки "Ревізор", "Енеїда", "Соло для годинника з передзвоном".

Зараз ви читаєте новину «Для театру імені Гоголя купують лазерні декорації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути