понеділок, 07 січня 2013 07:15

Дітей прирекли на сколіоз із першого класу

— Парти, що закупили для першокласників у полтавські школи, — не придатні для більшості учнів. Вони однакових розмірів, верхівки столів рівні, а не похилі. Дітей прирекли на сколіоз із першого класу, — говорить 46-річна Світлана Ковалів, колишня вчителька початкових класів.

На що звертати увагу батькам, щоб дитина берегла здоров'я у школі?

— Насамперед перевірити, чи на місці всі лампи у світильниках. Коли вони є — світла буде достатньо для навчання. Закуповує лампи батьківський комітет. Потрібно близько десятка на рік. Школа освітлює лише коридори, майстерні та спортзал.

Далі посадіть дитину за парту. Якщо ноги не дістають до підлоги — зробіть підмостку. Зазвичай, збивають кілька дощечок, кріплять між ніжками столу. Гірше, коли парта занизька для учня. Тоді батьки "підвищують" її. У початковій і старшій школі таке трапляється часто, бо діти швидко ростуть. Якщо вчитель вчасно не попередить батьків, залишить дитину за низьким столом — сколіоз гарантовано. А ще купа хвороб внутрішніх органів.

Скільки витрачають батьки для покращення класів?

— Для того, щоб зберігати здоров'я дітей — копійки. Лампи купують найдешевші, підмостки роблять із підручних матеріалів. По 300-400 гривень можуть складатися, щоб поміняти вікна на пластикові. Так у класах зберігають тепло. Знаю, у деяких школах, де старі вікна, діти сиділи в пальтах на уроках, мерзли. Ініціювати заміну вікон має батьківський комітет.

Ще витрачають гроші на спеціальні противірусні спреї. Їх учитель розприскує, коли епідемія грипу. Коштують до 50 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Дітей прирекли на сколіоз із першого класу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути