Ексклюзиви
понеділок, 17 жовтня 2011 00:00

"Янукович скоро виходитиме до людей під фонограму аплодисментів"

Автор: Фото: Олексій ВИНОГРАДОВ
  Анатолій Гриценко говорить, завдання-максимум — зупинити земельну реформу. Бо це афера тисячоліття
Анатолій Гриценко говорить, завдання-максимум — зупинити земельну реформу. Бо це афера тисячоліття

— Це вирок не Тимошенко, це вирок президенту. Тепер уже ясно — жодного шансу на другий термін у Януковича немає, — каже нардеп Анатолій Гриценко, 53 роки, голова партії "Громадянська позиція". У вівторок 11 жовтня приїхав до Полтави. — За перший рік рейтинг Януковича упав у три рази. Так різко він не знижувався ні в одного президента. Коли працюєш правильно, люди тиснуть тобі руку, а не кидають чим-небудь. Януковичу страшно показуватися своєму народові. Скоро виходитиме до людей під фонограму аплодисментів, щоб заглушити свист.

Влада пообіцяла чорнобильцям і афганцям лишити пільги. Чи вірите Ви у втілення таких домовленостей?

— Законопроект №9217 із красивою назвою "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду" я вважаю злочинним. Зло приховане у перехідних положеннях. Туди підчепили зміни до 16 законів, які не мають жодного відношення до тіла законопроекту. Йдеться про скасування пільг і соціальних гарантій для 36 категорій громадян, понад 10 мільйонів людей. Це вчителі, медики, фармацевти, учасники бойових дій, чорнобильці. Влада пропонує виплачувати пільги у порядку і розмірах, котрі визначає Кабінет Міністрів. Якщо соціальні гарантії не прописані в законі, людина не може навіть у суд подати. Це означає, що в один момент Микола Янович Азаров скаже: "Наши попередники оставили нам руину, денег в бюджете нет, платить нечем". А коли підійдуть вибори, гроші знайдуться. Цілком правильно, що на вулиці вийшли найбільш організовані — чорнобильці і афганці, люди, які не боялися іти в бій, на радіацію. За тиждень знову буде голосування. Якщо скасують ці злочинні перехідні положення, значить, люди перемогли. Як ні — буде новий штурм.

Серед пільговиків багато псевдоінвалідів і ветеранів.

— Згоден. З 13 мільйонів пільговиків приблизно три мільйони мають липові посвідчення. Це такі, як спікер Литвин. Ніколи не брав у руки автомат. Поїхав на один день у Косово і став учасником бойових дій. Отримав понад 20 пільг. Пропоную на півроку заборонити створювати нові категорії пільговиків. Провести повну ревізію, відділити тих, хто справді заслужив і потребує допомоги, від тих, хто купив "корочки". Деякі пільги взагалі треба скасувати, дати людям нормальну зарплату. Саме слово "пільги" мені здається принизливим. Варто назвати це компенсацією держави.

З першого жовтня почала діяти пенсійна реформа. Що вона принесе нам?

— Ніяка це не реформа, а суцільний обман. У влади є лише бажання виконати вимоги Міжнародного валютного фонду і зменшити витрати Пенсійного фонду. Якби Янукович і Тігіпко на виборах заявили, що змусять кожного, навіть інвалідів, працювати ще 10 років, — Янукович не став би президентом, а Тігіпко третім на виборах. Це ще один обман.

Пенсія повинна залежати від трьох факторів: тривалості роботи, розміру заробітної плати й 10-відсоткової надбавки за особливі умови праці. Якщо людина довше трудилася, отримувала хорошу заробітну плату і відповідно до Пенсійного фонду йшли більші нарахування — вона заслуговує на достойну пенсію.

Тігіпко неодноразово запевняв, така реформа економічно вигідна для країни.

— Реформаторів, як Тігіпко, гнав би взагалі з уряду. Я особисто звертався до нього з проханням дати у письмовій формі розрахунки, скільки зекономимо коштів завдяки цій реформі до 2020 року. Він вирахував, за цей рік витрати з Пенсійного фонду зменшаться на 2,5 мільйона. А далі розрахунків немає. Впроваджувати реформу й не дивитися на два-три роки вперед — то неприпустимо. Для нашої влади економія — обкрадання пенсіонерів.

Що дасть запровадження ринку землі?

— Вважаю, це буде одна з найбільших проблем для нашого суспільства, яка має стратегічне значення. Проти законопроекту налаштовані 70 відсотків українців.

Люди добре пам'ятають, як відбулася приватизація промислових підприємств. Тоді також обіцяли: всі стануть власниками, матимуть ваучери, акції і житимуть на дивіденди. Та в країні "кинули" всіх, окрім кількох сімей. На фоні такої недовіри вдаватися до масштабної земельної реформи не можна. Суспільство її не сприйме.

Землю, понад 40 мільйонів гектарів, скуплять кілька сімей мільярдерів. Це будуть наші олігархи, які дірвалися до державного бюджету. Або багатії з Росії, Китаю, арабських країн, Франції, Британії. Олігархів не цікавить село. Вони ніколи в ньому не були і щиро вірять, хліб росте у супермаркеті. Їх цікавить, щоб, сидячи у Києві, збирати прибутки. За безцінь хочуть скупити землю, а через чотири-п'ять років продати по реальній ціні.

Ще одна суттєва причина — у світі не закінчилася фінансово-економічна криза. Ледь не щодня друкується понад мільярд паперових доларів, не підкріплених ніякими матеріальними ресурсами. Ці папірці ляжуть на стіл тим, хто продасть землю. Потім знеціняться. Навіть якщо Верховна Рада впровадить цей закон, застерігаю селян — за жодних умов не продавайте свій пай. Продасте майбутнє. Завдання-максимум — зупинити земельну реформу. Бо це афера тисячоліття. Вона може призвести до конфліктів у суспільстві. Влада наривається.

Ви голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. Як оцінюєте готовність наших силових структур?

— Нещодавні події в Одесі продемонстрували, міліція безпорадна проти бандитів. Бачили, як кілька тисяч міліціонерів ловили трьох кілерів. І то один утік. Міліції накачали м'язи, щоб зупинити бабусю, яка продає петрушку, чи мирну демонстрацію. А коли реальні бандити зі зброєю — міліція абсолютно безпорадна. У силових структурах служить приблизно 715 тисяч осіб. Із них дві третини — сили внутрішньої безпеки. Зараз вони працюють на захист влади від свого народу. Це пряма ознака не демократичної, а поліцейської держави.

Зміни відбудуться, коли Янукович усвідомить, що він є верховним головнокомандувачем. А уряд повернеться до силових структур обличчям з точки зору матеріального і фінансового забезпечення.

Як позначаться на українській політиці майбутні вибори в Росії?

— У Росії влада не змінюється вже 20 років, її передають. Єльцин назвав Путіна, Путін — Медведєва. А в Україні ніхто не може передбачити, чим закінчаться вибори. Якщо Путін стане президентом, в Україні нічого не зміниться. Позиції Путіна і Медведєва повністю збігаються. В особистісному відношенні — Януковичу з Путіним буде важче.

Росія оголосила нам війну. Поки що політичними, інформаційними, торговельними, енергетичними засобами. Путін визнав публічно: будуть відновлювати статус Євразійського союзу. В ньому хочуть бачити Україну. Вперше за 20 років співпав інтерес нашого народу і вождів — ми рухаємося в Європу. Впевнений на 99,9 відсотка — в грудні цього року Україна підпише угоду з Європейським союзом про зону вільної торгівлі. Це сигнал для Путіна, повернення не буде. Ось чому зараз такий шалений тиск. Тиснуть газом. Такої ціни й умов постачання газу Росія не має з жодною іншою державою. Нас змушують викуповувати обсяги, які нам не потрібні. Якщо не зробимо — штрафна санкція 400 відсотків. Росія натомість не має жодних зобов'язань по транзиту. За три-п'ять років варто провести ревізію власних енергоджерел, ресурсів і назавжди відмовитися від російського газу.

"Є справжня опозиція, а є її опудало"

Анатолій Гриценко тричі обирався головою оборонного відомства. Перше призначення отримав у 2005 році. Працював в уряді Юлії Тимошенко, потім при Юрієві Єханурові. У 2006-му призначений головою Міністерства оборони в уряді Віктора Януковича. Виступає за професіоналізацію армії, повне її забезпечення. Торік балотувався у президенти. Посів дев'яте місце.

Нині входить до фракції "Наша Україна — Народна самооборона", лідер партії "Громадянська позиція".

— Є справжня опозиція, а є її опудало. Саме тому сьогодні ми наполягаємо на виключенні з фракції тих, хто працює у владі, хто списками увійшов до більшості, — каже Анатолій Степанович. — Я особисто прийняв для себе рішення, і його поділяють колеги. Якщо нам не вдасться виключити з фракції тих, хто належить до влади, тоді ми самі вийдемо з НУ-НС та створимо опозиційну групу. Іншого шляху немає.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович скоро виходитиме до людей під фонограму аплодисментів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути