четвер, 20 січня 2011 17:10

Анатолія Кукобу п'ять разів обирали мером

Автор: фото: Ігор Пархоменко
  Анатолій Кукоба (ліворуч) 3 липня 2009 року на стадіоні на вшануванні футбольного клубу ”Ворскла” з нагоди завоювання Кубка України
Анатолій Кукоба (ліворуч) 3 липня 2009 року на стадіоні на вшануванні футбольного клубу ”Ворскла” з нагоди завоювання Кубка України

17 січня о 23.00 у Полтавській обласній лікарні помер 62-річний Анатолій Кукоба. Перший міський голова Полтави, якого п'ять разів обирали на цю посаду.

З неофіційних джерел відомо, Кукоба два роки хворів на рак легенів. Останні чотири роки не був у великій політиці, опікувався заснованим ним Фондом захисту і підтримки талановитих дітей, обласною Федерацію футболу. Полтавці між собою називали Кукобу "батьком".

Брав участь у будівництві практично всіх мікрорайонів міста, дитсадків, шкіл, лікарень, заводів. За його керівництва у Полтаві почали відроджувати і будувати Хрестовоздвиженський монастир, Троїцьку церкву, Успенський собор, храм Віри, Надії, Любові, Пантелеймонівську церкву.

— Це була людина-мотор, найкращий мер в Україні, який підняв місто, — говорить 62-річний Анатолій Чорнощоков, що 13 років працював з Анатолієм Кукобою, був головним художником Полтави. — 1999-го, коли готувалися відзначати 1100-річчя Полтави, ремонтні й будівельні роботи велися настільки інтенсивно, що місто змінювалося щодня. Городяни, які поверталися з літнього відпочинку, не впізнавали його. Тихонович будував і тримав у належному стані дороги, які занехаяли за останні п'ять років. Вибивав у Києві гроші для міста.

Кінотеатр "Полтава" за часів Анатолія Кукоби капітально відремонтували й перетворили на палац дозвілля "Листопад". Ходили чутки, так його назвали на честь місяця, в якому народився мер (8 листопада 1948 року. — "ГПУ").

— Усе будували під його особистим керівництвом, — продовжує Анатолій Чорнощоков. — Коли будували "Злато місто", Анатолій Тихонович був уже народним депутатом. Зранку їде на Київ, увечері повертається, о дванадцятій ночі проводить планірку, зранку — знову на Київ. Половину свого життя провів у дорозі.

— Вражала його виняткова працездатність. Анатолій Тихонович щоранку об'їжджав місто. У понеділок об'їзд починав о четвертій-п'ятій ранку, оцінював роботу комунальних служб і на апаратну нараду в міськвиконкомі на 7.30 приходив із конкретними зауваженнями, — говорить Віктор Кикоть. Працював за Кукоби керівником прес-служби міської ради.

Захоплення усього життя — футбол, у який любив грати з дитинства.

— Він гарно грав. Коли вступив до інституту, припинив активні заняття, але футболом усе одно цікавився, — розповідає голова Полтавської обласної федерації футболу Анатолій Дяченко, 57 років. — Разом із покійним Миколою Залудяком, який тоді був губернатором, знайшов спонсорів для футбольного клубу "Ворскла" і фактично врятував його від розпаду. Команда із першої ліги вийшла у вищу, стала бронзовим призером чемпіонату України. Це був найвищий результат за всю історію "Ворскли". Команда грала в кубку УЄФА. Кукоба і Залудяк організовували поїздки на ці матчі, капітально відремонтували стадіон, щоб приймати у себе європейські команди. За підтримки Анатолія Тихоновича федерація збудувала в місті 14 футбольних полів зі штучним покриттям. 2007-го Анатолію Кукобі присвоїли звання почесного президента федерації футболу області. Він був затятим уболівальником "Ворскли".

Анатолія  Кукобу поховали 20 січня на центральному кладовищі Полтави. З 10.00  полтавці прощалися з колишнім мером у палаці дозвілля "Листопад".

У нього лишилася дружина Віра, доньки Юлія та Анна, троє онуків — Світлана, Анна та Ілля.

Цікаві факти про Анатолія Кукобу:

— Мером Полтави обирали п'ять разів. На цій посаді він був тільки чотири терміни — 16 років. Паралельно з п'ятим обранням пройшов у Верховну Раду за списком Партії регіонів. Чотири роки був нардепом та водночас керував Полтавою. Врешті, обрав крісло народного депутата.

— Чотири місяці був губернатором Полтавщини.

— Запатентував власний винахід — насос для перекачування будівельних сумішей.

— Останні чотири роки вирощував на дачі 300 кущів троянд 20 видів. Доглядав сам, ніколи не зрізав їх, бо було шкода.

— Підтримував добрі стосунки з Йосипом Кобзоном, Миколою Басковим, Людмилою Гурченко, Юрієм Рибчинським.

Зараз ви читаєте новину «Анатолія Кукобу п'ять разів обирали мером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути