Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 16:57

3700 бродячих собак усипили в Кременчуці

Автор: фото: Наталія Вісич
  Бродячий пес їсть курячі гомілки біля полтавського магазину ”М’ясна лавка. Свіже м’ясце”. Тваринам майже щодня м’ясо купує невідомий юнак
Бродячий пес їсть курячі гомілки біля полтавського магазину ”М’ясна лавка. Свіже м’ясце”. Тваринам майже щодня м’ясо купує невідомий юнак

У Полтаві близько 60 тис. собак. Велика кількість із них безпритульні. Навесні бродячі пси почали плодитися. Вони ходять зграями. Нападають на людей, кусають.

Поблизу крамниці "М'ясна лавка. Свіже м'ясце", біля зупинки "Сінна", минулої п'ятниці їдять курячі гомілки четверо собак.

— Вони живуть за забором біля кооперативного університету. Щодня або через день якийсь хлопець купує в нас 1,5–2 кілограми гомілок, — розказує продавщиця магазину Юлія Чепенко, 20 років. — Підгодовує собак, каже, шкода їх.

До магазину повертаються двоє псів, які бігали за паркан. Кидаються на людей, що біжать на зупинку. Двоє дівчат від несподіванки вискакують на проїжджу частину ледь не під колеса автівки.

Останні кілька тижнів бездомних тварин у Полтаві почали труїти. Наймасовіше — на центральному ринку. Собакам кидали отруєну їжу. Більшість жили на базарі п'ять-шість років. Допомагали його охороняти. У центрі захисту живої природи "Юний європеєць" кажуть, ще не дізналися, хто міг потравити псів. Активісти написали заяву в міліцію. Є припущення, що це могла зробити адміністрація ринку.

— Це міг зробити хто завгодно, — говорить Сергій Аксьонов з організації. — Яд розкиданий на ринку не з дешевих. Люди не розуміють, що травити собак не можна. Бо на місце однієї особини прийде інша, або ж дві. Це не вихід.

Мер Полтави Олександр Мамай засудив масове отруєння псів. Він дав доручення керівництву міського комунального автотранспортного підприємства збільшити кількість вольєрів для бездомних тварин.

У КАТП-1628 стверджують, офіційного розпорядження ще немає. Тварин продовжують забирати до вольєрів, які побудовані біля Співочого поля в Полтаві. Там собак тримають до 10 діб.

— У нас 20 таких вольєрів, — говорить Петро Бедах із КАТП-1628. — Більшість тварин забирають господарі. Тих, кого ніхто не взяв, ми усипляємо. Бо це ж буде божевілля, якщо їх усіх випускати.

У великих містах Полтавської області теж не вистачає вольєрів для собак. У Миргороді активісти з організації "Захист тварин" домовляються з міською владою про виділення землі під собачий притулок. 41-річна Оксана Вернер з організації пояснює, що бродячих псів знищувати не можна. На їх місце прийдуть лисиці.

43 додаткові вольєри планують побудувати у Кременчуці. Там розробили програму стерилізації собак. Її мають затвердити 29 березня. У Кременчуці 10 тис. безпритульних тварин. Минулого року 3700 псів усипили.

Захисники тварин говорять, собак треба стерилізувати. Так роблять у Лохвиці. У міській раді кажуть, існує домовленість із місцевими ветеринарами. Та жителі скаржаться, що псів не меншає.

Немає притулку для собак у Комсомольську. Його планують побудувати за містом. До того часу псів відловлюватимуть спеціалісти підприємства "Спецсервіс Кременчук".

Спеціалісти кажуть, стерилізовані собаки не агресивні. Кусатися вони можуть, лише захищаючи своє життя.

Пильний погляд в очі сприймають за погрозу

— Зграя на зграю не схожа, — розповідає гадяцький кінолог Микола Єчко. — Головне — від собак не тікати. Пес розуміє, боїться людина чи ні. Якщо бачите, що біжить зграя, краще обійти її або зайти в найближче укриття: магазин, під'їзд, за ріг будинку. Треба йти спокійно. У бродячих тварин своєї території немає, то їм охороняти нічого.

Якщо пси поряд, то здебільшого достатньо зробити рух, наче піднімаєте щось із землі. Коли в зграї немає навченого породистого собаки, це спрацьовує. Але для дресированої тварини це може стати сигналом для атаки.

— Якщо собака напав, то йому в пащу намагайтеся сунути сумку, парасольку, — радить кінолог. — Навіть куртку скиньте і пхайте йому. Пильний погляд в очі пси сприймають за погрозу. Не треба повертатися до них спиною, бо можуть переслідувати.

Фахівець каже, тварин можуть спровокувати гучні вигуки, різкий рух, неочікувана зупинка або якщо ви різко заховаєтеся за стовп, дерево. Одяг також може бути причиною нападу. Щодо п'яних, то псів дратує не запах алкоголю, а невпевнені рухи людини.

— Простягнута до вас морда собаки не завжди означає її намагання вас укусити, — зауважує Микола Єчко. — Собаки краще бачать носом, ніж очима. Ніколи не підвищуйте голос у присутності пса, навіть якщо поруч господар і собака на повідку. Бо може кинутися.

 

Зараз ви читаєте новину «3700 бродячих собак усипили в Кременчуці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути