четвер, 04 грудня 2008 16:22

10 найвпливовіших жінок на Полтавщині

10 найвпливовіших жінок на Полтавщині

Редакція "Газети по-українськи" завдяки експертам підготувала рейтинг 10 жінок, які мають найбільший вплив на стан справ у різних галузях Полтавщини. Кожен експерт склав свій список. На сторінках "ГПУ" друкує узагальнені дані цих рейтингів.

Окрім тих осіб, які увійшли до списку, також експерти часто згадували власницю готельно-ресторанного комплексу "Палаццо" в Полтаві Олену Шуліку, голову Полтавської міської організації партії "Батьківщина", депутата Полтавської міської ради від БЮТ Любов Шайдур, заступника міського голови Полтави з питань діяльності виконавчих органів Тамару Плужник, начальника обласного центру зайнятості Катерину Клавдієву, голову Диканської райдержадміністрації Любов Лелюк, мера Лохвиці Надію Солонець і мера Гадяча Тетяну Савченко.


1. Надія Мякушко, 51 рік, заступник голови Полтавської облдержадміністрації з питань соціальної політики, освіти та охорони здоров"я.


Чому вважають впливовою. Адміністративний вплив. Державна і громадська діяльність. Репутація, зв"язки. Можливість впливати на напрямки бюджетних потоків.

Після закінчення 1979 року Львівського лісотехнічного інституту працювала за фахом на Полтавському меблевому комбінаті. Із 1987-го — 12 років на профспілковій роботі. Була головою Полтавської обласної ради профспілки лісових галузей. У квітні 2004-го її призначили начальником обласного управління праці та соцзахисту населення.

Згодом отримала дві вищі освіти за фахом соціальна робота.

На початку 2005-го тодішній губернатор Полтавщини соціаліст Степан Бульба розглядав кандидатуру Мякушко на посаду свого заступника з питань соціальної політики. Але тоді призначили Вадима Петренка, який пізніше став народним депутатом України від БЮТ. Бульба ще раз запропонував 2006 року урядові кандидатуру Надії Семенівни. Новопризначений губернатор області Валерій Асадчев підтримав пропозицію попередника.

Чоловік Надії Мякушко працює в Полтавському обласному центрі зайнятості. Син Андрій — лікар, живе і працює на Волині.

Надія Мякушко стверджує, що на роботу їздить громадським транспортом. Має дачу в Машівському районі.

Біографія. Народилася 27 грудня 1956 року на Львівщині в багатодітній родині. Цього року за особистий внесок у вирішення питань соцзахисту дітей та створення сприятливих умов для всебічного розвитку дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, Віктор Ющенко нагородив орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.



2. Світлана Свищева, 51 рік, керівник проекту "Національний Сорочинський ярмарок".


Чому вважають впливовою. Популярність, репутація, діловитість. Зв"язки у різних колах влади.

— Усе, чого досягла в житті, досягла сама, — розповідає Світлана Іванівна. — Ніколи не мститися, не заздрити, жити тим, що маєш, — мої життєві орієнтири.

Працюючи на посаді заступника голови Полтавської облдержадміністрації, із 1998 по 2003 рік вела низку напрямків: соціальний захист населення, підприємницька діяльність і торгівля, виставкова діяльність тощо.

Нині проект "Сорочинський ярмарок", яким вона опікується, повністю комерційний.

— Він приносить невеликий прибуток, — каже жінка.

Щодня годину займається в спортзалі

Чоловік Анатолій Шулик — бізнесмен. Донька Олена — викладач медичної академії. Онук Максим — першокласник школи N3.

Любить носити стильний одяг, взуття на підборах. Щодня годину займається в домашньому спортзалі. 15 років їздить за кермом авто. Нині має "лексус".

Біографія. Народилася 27 січня 1957 року в Республіці Комі (Росія). У 3-місячному віці з батьками переїхала до Полтави. Після закінчення Бєлгородського інституту будматеріалів працювала у тресті "Укрсхіднафтогазбуд", науково-дослідному інституті "Емальхіммаш" у Полтаві, у рідному вузі. Радник міністра культури і туризму України Василя Вовкуна.

Нагороджена орденами княгині Ольги ІІІ та ІІ ступенів і міжнародним орденом Миколи Чудотворця "За примноження добра на землі".



3. Тетяна Корост, 54 роки, директор товариства "Агрофірма "Маяк" у Котельві. Герой України.


Чому вважають впливовою. Професіоналізм, особиста репутація, популярність, становище керівника.

Кар"єру почала з посади агронома-хіміка колгоспу "Маяк" у Котелевському районі. Потім стала головним агрономом. А з 1987 року очолила господарство. Спочатку була головою колгоспу, потім — керівником товариства "Агрофірма "Маяк", яке очолює дотепер. Експерти зауважують, що вплив жінка має виключно в Котелевському районі.

У своєму господарстві Корост обладнала міні-комбікормовий завод, молочнотоварну ферму та сучасний доїльний цех. Каже, "Маяк" готовий до євроінтеграції.

У сільгосппідприємстві збираються створити закритий цикл виробництва, щоб торгувати не сировиною, а готовою продукцією. Уже побудували, але ще не запустили ковбасний цех. Приміщення колишнього комбікормового заводу переобладнали під виробництво круп та олії. У пекарні випікають хліб і продають у Котельві дешевше за полтавський і харківський.

Чоловік Тетяни Михайлівни Віктор Корост працює завідувачем автотранспортного парку агрофірми "Маяк". Син від першого шлюбу В"ячеслав Приймак — заступник директора господарства. Невістка завідує місцевим кафе "Калина". Тетяна Корост має двох онуків.

Одягається в ділові костюми різних кольорів. Їздить із водієм на службовому позашляховику "фольксваґен".

Біографія. Народилася 13 січня 1954 року в селі Березова Лука Гадяцького району. 1973-го закінчила Полтавський сільськогосподарський технікум, потім — інститут, за спеціальністю агроном. Депутат Полтавської обласної ради від Партії регіонів.



4. Вікторія Матковська, 42 роки, дружина мера Полтави, співзасновник та голова правління акціонерного товариства "Страхова компанія "Залізничні шляхи".


Чому вважають впливовою. Посада чоловіка, зв"язки, гроші. Репутація, громадська діяльність.

Матковська очолює благодійну організацію "Жіноча рада", до якої входять місцеві жінки-підприємці. Утілюють соціальні проекти, зокрема — облаштування нових дитячих майданчиків.

Дівоче прізвище Вікторії — Кобищан. Із майбутнім чоловіком познайомилася в Київському інституті народного господарства, де разом навчалися. На п"ятому курсі одружилися.

— Її в інституті всі жартома кликали полтавською галушкою, — згадує Андрій Матковський.

Щоб не кидала бізнес, у декрет пішов чоловік

Матковські мешкають у власній трикімнатній квартирі по вул. Конституції в центрі Полтави.

2005-го в родині Матковських народився другий син, якого назвали Михайлом. Щоб дружина не кидала бізнес, у декрет пішов чоловік. Він на той час працював заступником директора відділення "ПриватБанку" в Полтаві.

Між синами Матковських різниця 17,5 року. Павло навчається в Київському економічному університеті, працює адміністратором залу в ресторані "Авто-гриль" мережі "Козирна карта".

Родина Матковських є власницею торговельного центру "Театральний". Магазин одягу "Села" орендує в них приміщення.

Біографія. Народилася в Полтаві 1966 року. Навчалася в Київському наргоспі.



5. Людмила Корнієнко, 48 років, начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації.


Чому вважають впливовою. Ключова посада, репутація.

29 років працює в системі соціального захисту населення. Два роки очолює управління.

Була депутатом Октябрської райради в Полтаві, міської ради.

Цього року за її сприяння в 23 районах області запрацювало соцтаксі, яке безкоштовно перевозить людей з обмеженими фізичними можливостями. Відкрили два відділення реабілітації в дитячих будинках-інтернатах.

— Наше управління першим в Україні внесло пропозицію створити в будинках-інтернатах реабілітаційні відділення, — розказує Людмила Василівна.

Людмила Корнієнко із чоловіком Борисом живе в двокімнатній квартирі. Він — підполковник органів внутрішніх справ у відставці. Виховують 19-річну племінницю Людмилу.

— Вільний час люблю проводити в колі рідних, — каже Людмила Корнієнко. — Мої батьки, яких я люблю і поважаю, живуть у селі. Їду до них, допомагаю. Мама раніше дуже гарно вишивала. Зберігаю її вишиті картини. Купую вишивки ручної роботи на ярмарках, виставках.

Носить ділові костюми. Любить чорний колір.

— Умію готувати практично все, але за браком часу встигаю приготувати тільки перші і другі страви, — каже.

У родинних стосунках цінує підтримку і взаєморозуміння.

Біографія. Народилася 21 серпня 1960 року в селі Мар"ївка Північно-Казахстанської області в Казахстані. Із відзнакою закінчила 1986-го Харківський юридичний інститут ім. Дзержинського. За освітою юрист.



6. Валентина Поліщук, 55 років, начальник Головного управління економіки Полтавської облдержадміністрації.


Чому вважають впливовою. Посада. Досвід роботи, репутація.

30 років працює в економічній службі області. Кар"єру починала економістом. Головне управління економіки очолює вісім років. Експерти відзначають, що Валентина Миколаївна — професіонал, висококласний фахівець у фінансах.

— Для мене як керівника головне, щоб колектив був командою, яка може швидко реагувати на всі зміни, — говорить Поліщук.

У людях цінує насамперед інтелект. Каже, порядність і надійність мають бути обов"язково.

Чоловік Анатолій — декан технологічного факультету Полтавської аграрної академії. Донька Людмила працює на кафедрі педіатрії медичної стоматологічної академії. Син Валентин також економіст. У Валентини Миколаївни двоє онуків.

Коли вдається відпочити, Валентина Поліщук подорожує:

— Цього року побувала в Єрусалимі, Єгипті, на Червоному морі. В Єгипті піднялася на Моїсеєву гору. Сім кілометрів треба було пройти. Всю ніч ішла вузенькою доріжкою, сонце зустріла на вершині. Складно, але цікаво.

Любить готувати м"ясо по-казахськи бешбармак, грузинський соус сацибелі, вареники з картоплею й капустою.

Із сином любить грати у шахи.

Біографія. Народилася 18 березня 1953 року в місті Армавір Краснодарського краю Росії. Там же закінчила з відзнакою механіко-технологічний технікум. Потім — економічний факультет Полтавського сільськогосподарського інституту.

Має звання кандидата економічних наук, доцента. Викладає в Полтавському університеті споживчої кооперації України.



7. Лариса Семеняга, 51 рік, заступник міського голови Полтави з питань культури та молодіжної політики.


Чому вважають впливовою. Посада, громадська діяльність, особистий авторитет, професіоналізм.

— Я творча людина, непосидюча, — розказує Лариса Борисівна. — Після школи вчилася в технікумі м"ясної промисловості. Тато сказав, що творчий шлях має багато непередбачуваних моментів. Хай у тебе буде професія в житті, а потім роби, що хочеш. Згодом закінчила педуніверситет. Але де б не була, займалася художньою самодіяльністю.

Маю розкіш займатися улюбленою справою

— Маю розкіш займатися улюбленою справою, — каже жінка.

Лариса Семеняга живе із сім"єю у приватному будинку. Чоловік Костянтин — тренер із боксу. Син закінчив педуніверситет, займається боксом. Донька навчається в університеті культури в Києві.

— Люблю готувати, щоб смачно було і красиво, саджати квіти, — говорить. — На робочому столі завжди стоїть свічка. Як треба сконцентруватися або щось забути, запалюю її і дивлюся на вогник.

Носить одяг переважно чорного кольору.

— Це стильно і завжди модно, — зауважує. — Але останнім часом намагаюся додавати щось яскраве.

Біографія. Народилася 11 листопада 1957 року в Полтаві. Працювала в райкомі комсомолу, потім — художнім керівником і згодом директором будинку культури виробничого об"єднання "Лтава". Була директором міського Будинку культури. Уже півтора року — заступник мера Полтави.



8. Ірина Максимишина, 44 роки, начальник державної інспекції з контролю за цінами в Полтавській області.


Чому вважають впливовою. Посада, особистий авторитет.

— Кар"єру починала економістом у відділі цін Полтавського облвиконкому. Потім стала старшим економістом, — розповідає Ірина Іванівна. — Доросла до начальника відділу. А потім у структурі цього відділу 1989-го була створена інспекція з контролю за цінами. У 27 років стала заступником начальника інспекції.

У жовтні цьогоріч Ірину Максимишину призначили начальником інспекції.

— Уже 20 років працюю на одному місці, тому мрію спробувати себе в чомусь іншому, — ділиться жінка. — Хотілося б бачити кінцевий результат своєї роботи. Якоюсь мірою реалізувати це прагнення допомагає депутатська робота (вона депутат обласної ради від БЮТ. — "ГПУ").

Із чоловіком Віталієм і донькою Оленою живуть у двокімнатній квартирі. Він — підприємець, займається торгівлею промислових товарів. Донька цього року вступила на Полтавський факультет Юридичної академії ім. Ярослава Мудрого.

— Мені подобається кінний спорт. Я б залюбки ним займалася, але в Полтаві, на жаль, немає де. Люблю ходити в дендропарк. У мене там є свій дуб. Від нього підживлююся енергією.

Мріє поїхати в Індію й на Закарпаття.

— Непогано готую. Люблю, коли є натхнення. Плов люблю готувати. Пиріжки печу, салати різні роблю. Люблю солодке, торти смачні.

Біографія. Народилася 12 травня 1964 року в Полтаві. Навчалася у школі N5. Потім із відзнакою закінчила кооперативний інсти тут. Магістр державного управління.



9. Любов Мучник, 60 років, ректор Полтавського інституту економіки і права.


Чому вважають впливовою. Професійна діяльність, особиста репутація, популярність. Експерти ще відзначають наполегливість жінки.

Любов Михайлівна 17 років працює в освіті. Починала з методиста в Полтавському кооперативному технікумі. Згодом стала проректором першого недержавного вузу, який відкрили в Полтаві 1991-го. Спочатку це був економіко-правовий ліцей, який потім отримав статус інституту — інститут економіки і права. За півтора року Любов Мучник очолила цей вуз.

Чоловік Анатолій Мучник — професор. Працює викладачем цього ж вузу, занесений до Книги рекордів Гіннеса як людина, що має 80 дипломів про вищу освіту.

Найголовніше надбання — це онуки

Старша донька Олена теж працює в в цьому інституті, готується захищати дисертацію. Молодша Жанна має агенцію нерухомості.

— Найголовніше наше надбання — це онуки Дмитро, Михайлик і Данилко, — хвалиться жінка.

Колекціонує все українське:

— Наша квартира оформлена в сучасному стилі, а кухня — виключно в українському. Є стилізована піч, рушники.

Біографія. Народилася 12 вересня 1948 року в Диканському районі. Має дві вищі освіти, які здобула у Москві. Певний час із чоловіком жили в Росії, працювала економістом на Тульському військовому заводі. 38 років тому подружжя повернулося до Полтави. Член-кореспондент Української академії Національного прогресу.



10. Ірина Соколова, директор фірми "Піраміда", що займається продажем побутової техніки в Полтаві.


Чому вважають впливовою. Експерти зазначають, місце в рейтингу їй забезпечує наявність досить великих інвестицій у Полтаві. Її вважають багатою, авторитетною людиною. Називають двигуном бізнесу родини Соколових. Відгукуються про неї як про геніального менеджера, що має розвинене відчуття ринку потреб.

Ірина Соколова відмовилася що-небудь розповісти "ГПУ" про себе. Тож подаємо загальновідомі факти.

Ірина Володимирівна має вік біля 43 років. Керує трьома магазинами побутової техніки в Полтаві — двома "Пірамідами" і "Відеотемою". Усі три розташовані в центрі міста. Одна з "Пірамід" — у торгово-розважальному центрі "Конкорд". Це єдина місцева компанія в цьому центрі. Решта закладів представляють продукцію відомих торгових марок. Тут розміщений продуктовий супермаркет "Фуршет-Гурман", магазини ювелірних виробів, фірмового одягу, кафе. Є кінотеатр "Конкорд-кіно" із трьома залами. Центр збудувала Полтавська торгово-фінансова компанія, яку очолює чоловік Соколової 45-річний Андрій Борисович. Загалом родина Соколових — власник холдингу, до якого входять товариство "Українська будівельна концепція", "Сіті естейт девелопмент", "Піраміда", ТРЦ "Конкорд" у Полтаві.

Соколови хочуть побудувати в Полтаві аквапарк на 6 га і цілорічний критий гірськолижний спуск вартістю 50 млн євро (інвестиції Соколових — третина). Відкрити їх планують у жовтні-листопаді 2010-го. Два місяці тому Андрій Борисович пообіцяв посприяти створенню в місті спортивної секції із фехтування.



Експерти:

Олексій Андрієнко, директор обласного театру ім. М. Гоголя.

Ірина Дудка, керівник прес-служби Полтавської обласної ради.

Віталій Зелюк, ректор Полтавського обласного інституту післядипломної освіти педпрацівників, директор Центру соціальних досліджень Полтави.

Юрій Ісаєв, медіа-експерт із Полтави.

Олександр Келим, голова громадської колегії при Полтавському міськвиконкомі.

Віктор Кикоть, керівник прес-служби Полтавської міської ради.

Микола Ляпаненко, генеральний директор обласної державної телерадіокомпанії "Лтава".

Василь Неїжмак, журналіст газети "Україна Молода", голова Полтавського прес-клубу, депутат обласної ради від "Нашої України".

Олесь Пошивайло, директор Інституту керамології відділення Інституту народознавства НАН України, генеральний директор Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішні Зіньківського району.

Дмитро Хрістов, старший викладач кафедри філософії, соціології та психології Полтавської державної аграрної академії, голова фракції БЮТ в обласній раді.

Зараз ви читаєте новину «10 найвпливовіших жінок на Полтавщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути