Ексклюзиви
вівторок, 19 жовтня 2010 10:12

З бюджету викинуть 350 тиcяч на книгу Толстоухова про Харцизьк

З бюджету викинуть 350 тиcяч на книгу Толстоухова про Харцизьк

Держкомітет телебачення і радіомовлення затвердив перелік книг, які будуть видані до кінця 2010 року в межах державного замовлення, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Як відзначає видання, серед найбільш дорогих опинилися твори, створені за участю спікера Володимира Литвина і міністра Кабінету міністрів Анатолія Толстоухова. Водночас сучасні українські автори на держпідтримку можуть не розраховувати.

Повний перелік книг, видання яких буде профінансовано в рамках державної програми "Українська книга" на 2010 рік схвалений колегією Держкомтелерадіо 14 жовтня. Перелік включає в себе 117 видавничих проектів на суму 19,7 млн грн.

У перелік також увійшли 60 найменувань на суму 13,3 млн грн, підготовлених до випуску, але не виданих у 2009 році. "Усього для розгляду було представлено видань на суму близько 300 млн грн. Але програмою "Українська книга" у 2010 році передбачено 33 млн грн", - розповів учора голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк. За його словами, бюджетні кошти, призначені для реалізації програми, будуть освоєні до кінця року.

Експертний відбір книг проводився колегією комітету, у складі якої працювали академіки, видавці, письменники і бібліотекарі. Як повідомили в департаменті видавничої справи та преси Держкомтелерадіо, для того щоб мати шанси бути виданою за кошти держбюджету, книга повинна була розкривати актуальну тему "в контексті сучасних проблем українського державотворення", а також "сприяти розвитку національної культури, зміцненню духовності та моралі українського народу".

У остаточному списку десятку книг, що лідирують за розмірами фінансування, очолює фотопроект Євгена Дерлеменка "Парки Києва". Видання фотоальбому українською та англійською мовами накладом 1 тис. прим. коштуватиме бюджету 450 тис. грн.

Випуск тому "Київ" 28-томної енциклопедії "Звід пам'яток історії та культури України", головою редакційної ради якої є голова Верховної Ради Володимир Литвин, обійдеться в 400 тис. грн (2 тис. прим.).

370 тис. грн бюджетних коштів буде витрачено на випуск 2 тис. прим. книги академіка Петра Толочка "Історія Україні 1800-1921 років". На випуск 3 тис. прим. збірки спогадів ветеранів Великої Вітчизняної війни "Ніхто не забутий, ніщо не забуте" планується витратити 352,8 тис. грн.

Шосте місце посідає твір міністра Кабінету міністрів Анатолія Толстоухова "Харцизьк: час, події, люди", видання першого тому якого тиражем 1 тис. прим. обійдеться в 350 тис. грн.

Автори програми також мають намір перевидати твори Павла Тичини, Олеся Гончара, Ольги Кобилянської та ілюстроване видання "Кобзаря" Тараса Шевченка. На "Кобзаря" планується витратити 384,75 тис. грн. "Чи потрібні всі книги цієї держпрограми бібліотекам - велике питання. У масштабах країни цінність книги про Харцизьк авторства Анатолія Толстоухова представляється мені досить спірною, - вважає співзасновник інтернет-порталу 'Буквоїд' Сергій Руденко .- Суми, які планують витратити на випуск книг, здебільшого сильно завищені. Корисніше було б видати на ці гроші десяток молодих українських авторів".

У списку видань, які публікуються за держкошти, не виявилося представників українського літературного мейнстриму - Юрія Андруховича, Оксани Забужко, Сергія Жадана та інших. Винятком стала лауреат Шевченківської премії Марія Матіос, чиє "Вибране" видадуть накладом 2 тис. примірників. (205 тис. грн).

"Далеко не всі видавці готові брати участь в держпрограмі. "Я не подавав заявки на участь в "Українській книзі" і не плекаю ілюзій щодо допомоги держави", - заявив директор видавництва  "А-ба-ба-га-ла-ма-га" Іван Малкович. Скептично поставився до участі в "Українській книзі" і Юрій Андрухович. "Я не шкодую і не ображений на те, що мої твори не увійшли до списку державної програми. Моїм книгам не потрібна допомога держави. Вони й так добре продаються", - запевнив він.

Зараз ви читаєте новину «З бюджету викинуть 350 тиcяч на книгу Толстоухова про Харцизьк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути