Ексклюзиви
пʼятниця, 24 вересня 2010 17:38

Законопроект "Про мови в Україні" антиконституційний - вчені

Законопроект "Про мови в Україні" антиконституційний - вчені
Вчена рада Національного університету "Києво-Могилянська академія" (НаУКМА) прийшов до висновку, що в основу законопроекту "Про мови в Україні" покладено "вільне тлумачення" Європейської хартії регіональних або міноритарних мов.

При цьому документ суперечить як Конституції, так і тлумаченню Конституційного Суду.

Вчені не погодилися з рядом викладених тез. Зокрема, українсько-російська двомовність називається в ст.7 законопроекту як "важливе надбання українського народу".

Також стверджується, що російська мова "є рідною, або повсякденно використовуваною більшістю громадян України".

"Це не відповідає дійсності, - констатують учені. - Згідно з результатами всеукраїнського перепису 2001 року, рідною назвали російську мову 29,6% населення, а не" більшість громадян України ".

Що стосується числа тих, хто російську мову "повсякденно використовує", то фахівці не розуміють, звідки могли взятися ці дані. У всякому разі, під час перепису така інформація не відстежувалася.

Ключовим положенням є частина 3 ст. 8 законопроекту. Автори передбачили, що заходи, спрямовані на використання регіональних мов або мов меншин, можуть застосовуватися за умови, що на території проживають 10% і більше носіїв такої мови.

Наукове співтовариство збентежила довільно взята цифра в 10%, тим більше, що подібного критерію немає в міжнародно-правових актах. Ще більше сум"яття внесло уточнення про те, що носіями регіональної мови пропонується вважати не тих, для кого мова є рідною (ці дані можна взяти з перепису), а тих, хто цю мову "переважно вживає" (де брати ці дані, не уточнюється) .

На думку вчених, автори законопроекту посягають на конституційний лад держави. В тлумаченні Конституційного Суду, поняття державної мови є частиною поняття "конституційний лад". А право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові (частина 3 ст.5 Конституції України), не групі депутатів.

Експерти констатують, що низка статей законопроекту виконати взагалі неможливо. Наприклад, стаття 21 вводить вільний вибір мови навчання, та ще й на будь-якому етапі навчання. Вченим цікаво: як своє право зможуть реалізувати, наприклад, кримські татари, які хочуть вчитися рідною мовою в школі чи університеті, де навчання ведеться російською мовою.

Законопроект суперечить не тільки Конституції, але й Європейської хартії регіональних або міноритарних мов, вважають вчені. Вони цитують статті 3 Хартії, де чітко сказано, що "охорона і розвиток регіональних мов або мов меншин не повинні зашкоджувати офіційним мовам і необхідності вивчати їх".

Законопроект "Про мови в Україні" був зареєстрований у Верховній Раді 7 вересня депутатами Олександром Єфремовим (Партія регіонів), Петром Симоненком (КПУ), Сергієм Гриневецьким (Блок Литвина).

За матеріалами Фокус
Зараз ви читаєте новину «Законопроект "Про мови в Україні" антиконституційний - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути