вівторок, 14 вересня 2010 11:53

Українські науковці закликали не допустити прийняття нового закону про мови

Українські науковці закликали не допустити прийняття нового закону про мови

Ухвалення зареєстрованого в парламенті закону про мови зніме мотивацію до вивчення української мови і посилить мовний розподіл в суспільстві . Про це говориться в заяві президії Академії наук вищої школи України.

Автори заяви вважають реальною метою авторів зареєстрованого в парламенті проекту закону "Про мови в Україні" - зробити застосування державної української мови необов"язковим, замість цього створити легальну ситуацію, при якій в усіх сферах громадського життя може неподільно володарювати російська мова.

В Академії наук нагадали, що проектом закону визначається, що "обов"язковість застосування державної мови або сприяння його використанню в тій або іншій сфері громадського життя не повинні тлумачитися як заперечення або применшення права на використання російської мови і інших регіональних мов або мов меншин".

Таке положення, вважають в академії, є безпрецедентним у світовій практиці, оскільки нівелює саме поняття офіційної мови, створює ситуацію, при якій кожен громадянин може вимагати застосування в якій-небудь ситуації саме його мови. Реалізація такого положення на практиці може паралізувати роботу тих державних структур, де узгодженість і чіткість має особливе значення (армія, диспетчерська служба, служби технічного нагляду і інш.).

В заяві також відзначається, що окрема стаття закону, присвячена російській мові в Україні і українсько-російській двомовності, фактично має на меті законсервувати ситуацію, яка утворилася в результаті століть реалізації державної політики русифікації, коли українців змушували відмовлятися від рідної мови.

Також в Академії наук вищої школи вважають "відверто фальшивим і політично мотивованим" ствердження авторів законопроекту, що "володіння російською мовою забезпечує громадянам України широкий доступ до досягнень світової науки і культури".

"По-перше, понад 98% науково-технічної інформації у світі сьогодні з"являється англійською мовою; на російський доводиться менше 0,1%, і отже, він ніяк не може вирішити питання доступу до світових наукових досягнень. По-друге, в Україні сформована одна з щонайпотужніших шкіл художнього перекладу, і українці мають усі можливості залучатися до класики світової культури - від поем Гомера і до сучасних кінофільмів - на рідній мові", - відзначається в заяві.

"Таким чином, справжньою метою авторів законопроекту є затвердження статусу російської мови як "вікна у світ" для українців. Нагадаємо: саме такою була позиція царського уряду, який Емським актом 1876 року заборонив переклади і наукові тексти українською мовою", - підкреслюють автори заяви.

У зв"язку з цим Академія наук вищої школи, громадська наукова організація, яка об" єднує більше 300 провідних науковців, докторів наук і професорів, працюючих в українських ВНЗ, закликає українську інтелігенцію об" єднатися з метою недопущення ухвалення цього згубного для цивілізованої демократичної майбутньої держави законопроекту.

"Ми закликаємо науковців звернутися до парламенту і до президента з вимогою не робити мовну політику заручницею ігор недобросовісних політиків. Ми закликаємо народних депутатів використовувати при розробці нового мовного законодавства напрацювання світової і національної науки, що дозволити уникнути згубних для України помилок", - говориться в заяві.

УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Українські науковці закликали не допустити прийняття нового закону про мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути