вівторок, 27 липня 2010 08:00

Севастополь усе більше перетворюється на російське місто

Автор: фото надане О. Мельником
  Олексій Мельник: ”Головна загроза — не кораблі, а саме перебування на нашій території численного угруповання військ іноземної держави”
Олексій Мельник: ”Головна загроза — не кораблі, а саме перебування на нашій території численного угруповання військ іноземної держави”

Двоє сторожових кораблів переведуть із Балтійського флоту на Чорне море. Головнокомандувач російського військово-морського флоту адмірал Володимир Висоцький заявив, що до 2020-го в Севастополі стоятимуть дев"ять нових фрегатів та шість дизельних підводних човнів.

— Росія почала відновлювати Чорноморський флот у такому ж стані, який був після розподілу Радянського Cоюзу, — коментує 48-річний Олексій Мельник, провідний експерт військових програм Центру Разумкова. — Але не слід побоюватися серйозного нарощування бойових можливостей флоту. Головна загроза для України не кораблі, а саме перебування на нашій території численного угруповання військ іноземної держави з усіма супутними наслідками як військового, так і невійськового характеру.

Одним із таких наслідків можна навіть назвати дії московського мера Юрія Лужкова. Він приїхав на святкування Дня Чорноморського флоту і знову наголосив, що Севастополь був і залишиться російським містом. Цим поставив під сумнів суверенітет і цілісність нашої держави. Офіційний Кремль на це не зреагував. А тому можна припустити, що солідаризувався з позицією мера. А реакцію української влади важко зрозуміти. Замість того, щоб поновити Лужкову статус небажаної персони, приймає його як високого гостя. Севастополь тим часом усе більше перетворюється на російське місто. Напередодні святкування Дня флоту на одному з кораблів висіло гасло: "Отстоим Севастополь!"

Реакцію української влади важко зрозуміти

Присутність Чорноморського флоту провокує сепаратистські настрої серед проросійськи налаштованих жителів Криму. Це небезпечно, якщо згадати, як Росія вирішує цю проблему насамперед на Кавказі. Навіть закріпивши на законодавчому рівні свій позаблоковий статус, Україна може бути втягнута в чужу війну, адже за конфлікту Росії з будь-якою чорноморською державою база автоматично стане мішенню для терористичних атак.

Зараз ви читаєте новину «Севастополь усе більше перетворюється на російське місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути