четвер, 26 листопада 2009 19:21

Штрафні санкції висять дамокловим мечем над "Нафтогазом"

  Валерій Боровик: ”Контракт між ”Газпромом” і ”Нафтогазом” — викривлений і нерівноправний”
Валерій Боровик: ”Контракт між ”Газпромом” і ”Нафтогазом” — викривлений і нерівноправний”

Після ялтинських переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна російський уряд запропонував укласти нову угоду про співпрацю в газовій сфері. Згідно з нею Росія не відповідатиме за будь-які порушення постачання або транзиту газу, як це закладено в чинній угоді від 2004 року. Зобов"язання має одна сторона — українська.

Україна має відмовитися від імунітетів щодо себе й своєї власності, включаючи прибутки, активи та майно. Суперечки між сторонами мають вирішувати в Московському арбітражному суді, його рішення будуть остаточними.

— Умови Росії в цьому проекті угоди нереальні, — каже голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик, 36 років. — Це такий прийом у бізнесі — спочатку дати жорсткий проект, щоб потім зупинитися на якомусь компромісному варіанті. Або зовсім не підписати його і залишити чинним старий договір. Я б на місці нашого уряду пообіцяв би підписати угоду, але після президентських виборів.

Навіщо в січні цього року домовилися про штрафні санкції за недобір газу?

— Потрібно запитати в прем"єрки. Вона сиділа над ним і кожну сторінку в себе на колінах підписувала. Після цього переконувала країну, який класний контракт уклали, 10 років газових проблем не буде.

У світі надлишок газу, зменшується його споживання

Контракт між "Газпромом" і "Нафтогазом" — викривлений і нерівноправний. Він не захищає національних інтересів України.

Якщо домовилися про штрафи, то чому не розрахували реальну потребу в газі?

— Непрофесійно прорахували. Дійсно, ішла ж криза. Зрозуміло, споживання газу зменшиться. Буде не 52 і не 40 мільярдів "кубів". На кінець року вийдемо на 26. Наступного року слід чекати подальшого зменшення.

Ми самі себе загнали в кут, а тепер виправдовуємося. Прем"єр Росії на білому коні говорить: добре, я дам розпорядження, щоб не застосовували штрафних санкцій. Але ще варто побачити, як це розпорядження впроваджуватиметься юридично і по-бухгалтерськи. Потрібна додаткова угода.

Якщо обіцянка Путіна залишиться на словах, хто платитиме штраф?

— Контракт укладений між господарюючими суб"єктами — "Газпромом" і "Нафтогазом". Ці ймовірні борги не держави, а конкретної компанії. Доки не була укладена додаткова угода, штрафні санкції висіли дамокловим мечем над "Нафтогазом".

Водночас на газовому ринку йдуть зворотні процеси — диктат постачальників змінюється на ціновий диктат споживачів. У світі надлишок газу, зменшується його споживання. Є прецеденти, коли "Газпром" підписує угоди з європейськими споживачами про зменшення постачання газу та його ціни. Але це тримається в секреті.

Чи може Росія шантажувати штрафами, щоб прибирати до рук нашу газотранспортну систему?

— До нашої ГТС росіянам дійти майже неможливо. Ця державна власність не перебуває в заставі. "Газпром" може шантажувати тільки грошима. Але вже підписали додаткову угоду, тож штрафів не повинно бути. Щоби щось зробити із газотранспортною системою, потрібно рішення Верховної Ради. Якщо мова піде про приватизацію, то потрібно включити цей об"єкт у державну програму приватизації, потім витримати довготривалу процедуру. Це такий головний біль, що на ньому ніхто не спекулюватиме. У найближчі два роки систему не приватизовуватимуть.

Якою буде вартість російського газу 2010 року?

— Росіяни заявили, що вона становитиме 280 доларів за тисячу кубометрів. Але протягом року може дійти і до 450. Це велика ціна. Щоб компенсувати наші втрати, треба суттєво піднімати ставку плати за транзит газу в Європу. Там вона становить 7 доларів.

Зараз ви читаєте новину «Штрафні санкції висять дамокловим мечем над "Нафтогазом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути