четвер, 05 листопада 2009 17:50

"Російські військовослужбовці лікуються за рахунок нашого держбюджету"

  Євген Лупаков: ”Севастополь можна зробити величезним торговельним і туристичним портом, розвивати наш риболовецький флот”
Євген Лупаков: ”Севастополь можна зробити величезним торговельним і туристичним портом, розвивати наш риболовецький флот”

Капітан першого рангу у відставці заступник голови Всеукраїнського об"єднання ветеранів 62-річний Євген Лупаков розповідає про небезпеки, які створює перебування Чорноморського флоту в Україні.

— Тепер на території нашої держави — близько чотирьох тисяч військовослужбовців Чорноморського флоту, зокрема спецпідрозділи розвідки, диверсійних операцій, пропаганди, контрпропаганди й агітації, морської піхоти. Плюс 300 тисяч громадян України, які мають, порушуючи чинне законодавство, і російські паспорти. Тобто вони є громадянами Росії. За таких умов Чорноморський флот — реальна загроза існуванню України як держави. Нещодавно прийнятий у Росії закон про використання збройних сил за кордоном, у тому числі із застосуванням ядерної зброї, дає всі підстави стверджувати про цю небезпеку.

Чим небезпечні арсенали зброї Чорноморського флоту?

— Небезпека, передусім, для довкілля. В арсеналах зберігають зброю ще з 1905 року. І за часів СРСР, і зараз її не встигають знищувати. У Криму залишилися чималі запаси рідкого палива типу "самін". Чорноморці навіть намагалися використовувати його як добавку до пального для машин. Україна в 1990-х це заборонила, бо моряки труїлися. Але це паливо залишилося, Росія його не вивозить. Є також чимало складів хімічних речовин. Це значно небезпечніше, аніж купи сільськогосподарської отрути на полях. У радянські часи чимало одиниць хімічної зброї затопили в Чорному морі. Невідомо, чим це нам відгукнеться. На Балтиці вже почалися проблеми з отруєнням від таких затоплень.

Чи можуть бути на озброєнні Чорноморського флоту ядерні боєголовки?

— А хто може стверджувати, що їх немає? Потенційні носії ядерної зброї — крейсер "Москва", сторожові кораблі "Пытливый", "Ладный" і "Сметливый". Росіяни замінили літаки Су-17 на Су-29, які здатні нести ядерну зброю. Ніхто не контролює, куди вони вилітають і що привозять на своїх бортах. Так само невідомо, куди ходять кораблі, що вивозять з України і що завозять. Це чорна діра в нашому кордоні, яка ніким не контролюється.

Скільки має платити Росія за перебування Чорноморського флоту?

— За міжнародними стандартами — близько 3 мільярдів доларів щороку. Це ті кошти, яких так бракує в держбюджеті на утримання наших збройних сил.

Невідомо, куди ходять кораблі, що вивозять з України, і що завозять. Це чорна діра в нашому кордоні

Фактично ми утримуємо іноземне окупаційне військо. Російські військовослужбовці і члени їхніх родин користуються всіма правами і пільгами громадян України. Лікуються за рахунок нашого державного бюджету. Їхні діти перебувають у наших дитячих садках і школах. Росія повністю припинила виплачувати будь-які компенсації за це.

Чи вистачить року, щоб вивести російський флот у Севастополі, коли закінчиться термін угоди?

— Однозначно ні. Сьогоднішній уряд, порушуючи угоду щодо базування флоту Російської Федерації, дозволяє Москві замінювати кораблі, літаки, завозити нову зброю і не завжди вивозити стару. Якби цього не робили, то до 2017 року більшість кораблів Чорноморського флоту через зношеність порізали б на брухт. Коли сплив термін перебування російських військ на території Грузії, Москва заявила, що для їх виведення потрібно років 10. Але грузини — монолітна нація, викинули росіян. Це відгукнулося для них війною.

Кремль категорично відмовляється говорити з Києвом про графік виведення частин ЧФ. Тому 2017-й для нас буде критичним. Тоді це військо взагалі стане безконтрольним і відкрито окупаційним. Тепер вони ще говорять про якусь оренду, хоча жодного договору про це немає. Є тільки угода про статус та умови перебування флоту. А тоді ні про що з нами не говоритимуть.

Кажуть, Росія не платить за оренду, бо діє взаємозалік за якісь борги?

— Ці нібито борги за нафту й газ наробив Ігор Бакай. (При президентові Кучмі він очолював "Нафтогаз" та Державне управління справами. — "ГПУ"). Ту суму розділили на 20 років і вийшло начебто по 97,75 мільйона доларів на рік. Ці гроші просто списуються з України як погашення отого віртуального боргу перед Росією. Фактичних грошей за перебування Чорноморського флоту на території України в наш держбюджет не надходить. Але навіть ця цифра взята зі стелі. І от Бакай тепер у Росії, а Україна розхльобується за те, що він украв.

Як позначиться на Севастополі виведення флоту?

— Великих проблем не буде. По-перше, економічна криза вдарила і по Росії, тому вона вдвічі скоротила кількість робочих місць на флоті. По-друге, частка податкових надходжень у бюджет міста від Чорноморського флоту зменшилася з 25 до 15 відсотків.

Росіяни лякають севастопольців: якщо ми підемо, ви не матимете роботи. Але це не так. Там понад 170 причальних стінок. Севастополь можна зробити величезним торговельним і туристичним портом, розвивати наш риболовецький флот. І люди матимуть більше роботи і кращу зарплату.

Зараз ви читаєте новину «"Російські військовослужбовці лікуються за рахунок нашого держбюджету"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути