середа, 04 листопада 2009 18:30

Уряд розробляє план створення мережі державних аптек

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Епідемія пішла на спад у восьми з дев’яти постраждалих областей. Уряд тримає ситуацію під контролем, запевняє прем’єрміністр
Епідемія пішла на спад у восьми з дев’яти постраждалих областей. Уряд тримає ситуацію під контролем, запевняє прем’єрміністр

У вівторок Юлія Тимошенко доповідала Верховній Раді про епідемічну ситуацію в Україні. Загальна картина цього року значно краща, ніж торік або позаторік, зазначає прем"єр-міністр.

Тимошенко навела статистику, яку можна перевірити на сайті Держкомстату. За дев"ять місяців цього року на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) перехворіли 5 млн 316 тис. українців. За такий самий період 2007-го — 6 млн 279 тис. Від грипу і його ускладнень цьогоріч, за офіційними даними, померли 3822 людини, а позаторік у січні–вересні — 4720.

Епідемія пішла на спад у восьми з дев"яти постраждалих областей. Уряд тримає ситуацію під контролем, запевняє прем"єр-міністр.

— За станом на 2 листопада цього року грипом захворіли 19 тисяч 189 людей, ГРВІ — 236 тисяч 327, усього хворих — 255 тисяч 516 осіб, — каже Юлія Тимошенко.

Підготовка до можливої епідемії розпочалася в квітні, коли в світі оголосили пандемію "каліфорнійського" грипу — вірусу A/H1N1. Кабмін виділив гроші на закупівлю медпрепаратів, обладнання. Кошти спрямували і на створення спеціальних лабораторій, яких в Україні не було ані за часів СРСР, ані в роки незалежності.

— У нас вже є аналітичні лабораторні центри, які можуть з"ясувати, що це за вірус, проаналізувати розвиток епідемії і, безумовно, відпрацювати стратегію реакції на епідемії, які поширюються або очікуються, — повідомляє прем"єр.

У країні створені дві централізовані лабораторії, одна з яких відповідає найвищим світовим стандартам. Крім того, для кожної обласної санепідемстанції з квітня уряд закуповував обладнання для створення місцевих лабораторій.

У попередні роки смертність у період сезонних епідемій була значно вищою

— Ці лабораторії в окремих регіонах установлені і працюють, в інших — завершується постачання устаткування, — говорить Тимошенко.

Прем"єр-міністр зазначає, що скоординовані дії влади в період епідемії пояснюються тим, що ще навесні уряд розробив алгоритм дій у разі настання "каліфорнійського" грипу. Тоді ж створили спеціальну координаційну комісію, що дозволило в перші дні поширення грипу цього року розгорнути оперативні штаби у всіх областях.

Прем"єр повідомила також, що наприкінці жовтня уряд виділив додатково 500 млн грн для закупівлі ліків, апаратів штучної вентиляції легенів, бронхоскопів та іншого обладнання.

— Ми раціонально відносимося до кожної копійки, — запевняє Юлія Тимошенко.

Лікарні України отримали необхідне обладнання і медикаменти. З урахуванням партій ліків, які надійдуть цього тижня, у медичних закладах створять запас засобів, удвічі більший від максимальних потреб країни.

Щодо аптек, то Юлія Тимошенко наголосила, що уряд не передаватиме комерційним організаціям ліки, які завозять по урядовій гуманітарній лінії. По-перше, комерційні аптечні мережі намагаються нажитися на біді, завищуючи ціни. По-друге, вони фактично підігрівають паніку серед населення, яке намагається купити медикаменти про запас. Тому влада вирішила постачати препарати тільки в лікарні, щоб отримати безкоштовну допомогу міг кожен хворий, незалежно від рівня добробуту й наявності зв"язків.

Уряд розробляє план зі створення мережі державних аптек, які у разі епідемії можуть стати опорою влади. Раніше прем"єр повідомляла, що в найближчі два роки всеукраїнські медичні заклади отримають нове обладнання, яке надходитиме до країни з початку 2010-го. Для його придбання Кабмін візьме безвідсоткові позики на 25–30 років.

Міністр охорони здоров"я Василь Князевич підтвердив слова прем"єра про те, що ситуація під контролем. Він вважає, що нинішня епідемія грипу відрізняється від попередніх здебільшого політизацією цього питання, що привело до паніки серед населення.

— Ця паніка спровокована бажанням звинуватити уряд у всіх неприємностях, у тому числі й у грипі, — говорить депутат Андрій Шкіль. — На жаль, епідемія грипу стала елементом передвиборної гри.

Уряд відреагував на спалах грипу блискуче, вважає екс-міністр, голова Національної ради з питань охорони здоров"я при президентові України Микола Поліщук. У попередні роки смертність у період сезонних епідемій в нашій державі була значно вищою, а в США і цього року ці показники майже удвічі перевищують українські.

— Підняли такий шум, немов Україну потрібно ізолювати! — обурюється Поліщук. — Паніку підігрівають окремі політики і фармацевтичні фірми — вигідно збути небувало великі партії ліків, та ще за завищеними цінами.

Зараз ви читаєте новину «Уряд розробляє план створення мережі державних аптек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути