субота, 01 серпня 2009 20:43

Пунктуальність нового генсека "засмучує" співробітників НАТО

Пунктуальність нового генсека "засмучує" співробітників НАТО
Данець Андерс Фог Расмуссен формально вступає з суботи на посаду генерального секретаря НАТО, проте до роботи на посту керівника найбільшого військово-політичного альянсу, що об"єднує 28 країн-членів, він приступить з понеділка, 3 серпня.

У кріслі генсека НАТО 56-річний Расмуссен змінить голландця Яапа де Хооп Схеффера, який завершив свій п"ятирічний мандат.

Як повідомив раніше журналістам офіційний представник альянсу Джеймс Аппатурай, "пан Расмуссен має намір зробити НАТО більш транспарентною і дорадчо активною". Зі слів Аппатурая, новий генсек НАТО є надзвичайно пунктуальною людиною, і ця риса характеру Расмуссена "засмучує" співробітників штаб-квартири альянсу.

Європейські ЗМІ, зі свого боку, називають Расмуссена "жорстким, але харизматичним" керівником, який відомий своєю вимогливістю і мистецтвом досягнення компромісу.

Расмуссен був обраний керівником Північноатлантичного альянсу на ювілейному саміті НАТО в квітні. Про те, чи стане данець наступником Схеффера, повноваження якого закінчилися 31 липня, було неясно до останнього моменту.

Узгоджену рештою членів НАТО кандидатуру прем"єр-міністра Данії відмовилася підтримати Туреччина. Проте союзникам вдалося умовити турецьке керівництво в обмін на обіцянку Расмуссена сприяти закриттю курдської радіостанції, що мовить з території Данії, а також обговорити можливості "моральної компенсації" історії з карикатурами на пророка Мухаммеда.

До цього 56-річний Расмуссен відмовився на вимогу Туреччини змусити данські газети, що опублікували карикатури на пророка Мухаммеда, вибачитися і прибрати всі образливі карикатури. Данський прем"єр тоді посилався на свободу друку, а Анкара звинуватила його в антимусульманських настроях.

Європейські ЗМІ називають Расмуссена "одним з найбільш відданих союзників Вашингтона усередині НАТО" і близьким другом колишнього президента США Джорджа Буша. Саме Расмуссен, якого данська опозиція критикувала за "сліпе калькування" американського лідера, будучи прем"єром, порушив сторічний державний пацифізм Данії, направивши данських військовослужбовців до Іраку і Афганістану.

Не уникнув він і критики за виправдання дії американської військової в"язниці для підозрюваних в тероризмі в Гуантанамо.

На сьогоднішній день Данія, пропорційно кількості своїх жителів, є першим поповнювачем людських військових ресурсів НАТО, але і зазнає серед його членів найбільших втрат.

Расмуссен є першим керівником НАТО, який зайняв цей пост, пішовши у відставку з посади прем"єр-міністра. Він добре володіє англійською і французькою - офіційними мовами НАТО. У Расмуссена і його дружини троє дітей, нещодавно він став дідусем. Новий генсек НАТО любить біг, лижі і веслування на каяку, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Пунктуальність нового генсека "засмучує" співробітників НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути