вівторок, 21 квітня 2009 17:13

Держава рятуватиме проблемні банки

Уряд і Національний банк України визначили, що "Імексбанк", "Укрпромбанк", "Надра банк", "Родовід банк", "Київ" та "Укргазбанк" отримають від держави кошти для збільшення свого капіталу. Щодо них буде здійснено рекапіталізацію.

Перелік було затверджено на засіданні ради з рекапіталізації банків при Кабміні 15 квітня. Потреба цих шести фінустанов у грошах сягає 20 млрд грн. Програма їх оздоровлення розрахована на рік. Держава фактично купує акції банків. Цей процес пов"язаний із необхідністю виконувати вимоги Міжнародного валютного фонду для отримання позики у розмірі $5,6 млрд.

Економіст Віктор Лисицький, 64 роки, не вважає рекапіталізацію названих банків лобізмом із боку їх власників. Бо всі вони мають проблеми, насамперед із поточними платежами.

— Рекапіталізація цих банків є очевидною й логічною, — зазначає експерт.

Утім, досі немає чіткої процедури поповнення капіталів банків. До того ж дехто з власників фінустанов, що фігурують нині в списку претендентів на держдопомогу, звернувся до НБУ лише після того, як "вимив" зі своїх банків усі кошти. Приклад — "Надра банк": Нацбанк уже давав йому в лютому понад 7 млрд грн кредитів на рефінансування. Загалом за чотири місяці НБУ виділив банкам більше 100 млрд.

Перший транш кредиту МВФ було одержано у листопаді 2008 року в сумі $4,5 млрд. Після того прем"єрка Юлія Тимошенко заявляла, що за надання банкам кредитів чиновники НБУ отримували "відкати", тобто хабарі, в розмірі від 3 до 7% від суми позики. Більшу частину отриманих коштів банкіри, мовляв, одразу переводили в іноземну валюту. Причому купували її за заниженим курсом, згодом збуваючи за завищеним. Саме через це в грудні торік відбувся перший потужний стрибок курсу долара: з 7,4–7,6 грн він досяг майже 10 грн.

— Під час рекапіталізації держава починає контролювати грошові потоки, платежі, кредити й депозити, — продовжує Віктор Лисицький. — Тимчасова адміністрація зупиняє певні види діяльності банку й "витягує" його. Програма оздоровлення полягає в тому, щоб розібратися з проблемними активами, кредитами та депозитами і виявити, чи є загроза банкрутства фінустанови.

Учора прем"єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що уряд отримає 91,8% акцій банку "Надра", 99% акцій "Укрпромбанку", банку "Київ" та "Родовід банку". "Укргазбанку" та "Імексбанку" — по 75% + 1 акція. Раніше серед фінансових установ, які підлягають рекапіталізації, називали також "Фінанси і кредит" "бютівця" Костянтина Жеваго, але в кінцевому переліку його немає. Власник не хоче віддавати державі більш як 50% акцій.

Якщо якийсь із банків відмовиться від передачі акцій, то грошей не отримає.

Зараз ви читаєте новину «Держава рятуватиме проблемні банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути