понеділок, 09 березня 2009 12:06

Сьогодні - 195 років від дня народження Тараса Шевченка
8

Сьогодні виповнюється 195 років з дня народження великого українського поета Тараса Шевченка.Тарас Шевченко народився 25 лютого (9 березня за новим стилем) 1814 року в селі Моринці Київської губернії (нині - Черкаська область) у сім"ї кріпаків. Помер 26 лютого (10 березня за новим стилем) 1861 року в Санкт-Петербурзі). Літературна спадщина Тараса Шевченка вважається основою української літератури і багато в чому сучасної української мови. Після смерті Шевченко став для української інтелігенції культовою фігурою у формуванні національної самосвідомості.

З нагоди річниці сьогодні вранці Президент України Віктор Ющенко, прем"єр Юлія Тимошенко і спікер українського парламенту Володимир Литвин поклали квіти до пам"ятника Тарасу Шевченку в центрі Києва.


У церемонії також взяли участь члени уряду, народні депутати та представники місцевої влади.

У своєму зверненні з нагоди Дня Тараса Шевченка Президент України Віктор Ющенко закликав українців вірити у свої сили і намагатися діяти разом:

"Дорогий Український народе,

Дорогі співвітчизники,

Сьогодні - День народження Тараса Шевченка.

Я хочу сказати про нас.

Ми - великий, різний, непростий, щирий народ, який уміє сильно любити. Але часто і особливо переконливо - любити не себе. Ми - українці. Боремося за правду і найдужче - один з одним. Ми - українці. Титул цієї землі. "Великі самодержці". І вправні шукачі себе в чужому слові і в чужому житті. Досвідчені прохачі чужої ласки по чужих столицях.

"Великих слів велика сила..."

Це - ми. І, втім, це - також ми:

Здатні на зміни.

Здатні стати нацією.

Вже сповнені цією ідеєю. Не розвіяні. Не розміняні. Не розкуплені. Здатні на вчинок.

Якщо у вічності є дух, що не втрачає сили вести з Господом розмову за Україну і за нас, то, я вірю, що цей дух - Шевченко.

Не ідол. Не божество. Не ікона. Дух. Наш вічний, праведний дух. Його день - це наше народження. Ми здатні цінувати Його день без фальшу, з природною людською шаною, за якою - повага до себе.

Зараз складно. Зараз дуже непросто. Але все стане на свої місця. Я не маю жодного, найменшого сумніву, і цю впевненість хочу передати вам.

"Блаженний муж на лукаву

Не вступає раду,

І не стане на путь злого

І з лютим не сяде..."

Треба вірити у нашу силу. Треба бути собою. Треба намагатися діяти разом - особливо нині. Без корисливості, продажності, захланності. Допомагаючи один одному і добре усвідомлюючи вагу тієї мети, що перед нами. І ми все зуміємо зробити.

Саме про це я хотів сказати сьогодні. У День Шевченка. У наш День.

Сказане Ним - правдиве:

"Діла добрих обновляться,

Діла злих загинуть..."

О 12:00 у Національній опері України починаються урочисті збори з нагоди 195-річчя від дня народження Тараса Шевченка. У ході заходу Ющенко візьме участь у церемонії вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка і подивиться святковий концерт.

Увечері, о 19:00 в Національній філармонії України відбудеться ще один концерт з нагоди річниці з дня народження поета. Очікується, що Віктор Ющенко відвідає і цей концерт, повідомляє офіційний сайт Президента України.

У день народження Тараса Шевченка заходи, присвячені дню народження поета, пройдуть у багатьох містах України. В Одесі, зокрема, пройде акція Шевченко 3D, ініційована молодіжною організацією Демократичний альянс.

О 12:30 у Міському саду в центрі міста розпочнеться присвячений Тарасу Шевченку фото-квест. Як повідомляють одеські ЗМІ, кілька команд чисельністю у 5-7 осіб, у одного з яких обов"язково буде фотоапарат, отримають по уривку з твору Шевченка і вирушать з ним по місту. Завдання команд - вигадати та сфотографувати в Одесі щось, що буде асоціюватися з отриманим уривком Шевченка. На виконання завдання учасникам відведуть близько 3-х годин, а підсумки квесту будуть підведені ввечері.

За матеріалами УНІАН, Вікна-Одеса, Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні - 195 років від дня народження Тараса Шевченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути