вівторок, 03 березня 2009 10:57

Стельмах залишається керівником Нацбанку - рішення КС

Автор: Фото: Українська правда
  Стельмах потрапив до рук Тимошенко і її команди. Засідання РНБО. Жовтень 2008 р.
Стельмах потрапив до рук Тимошенко і її команди. Засідання РНБО. Жовтень 2008 р.

Конституційний Суд визначив неконституційним звільнення Верховною Радою голови Національного банку без відповідного подання президента.Таке рішення суду оголосив його голова Андрій Стрижак.

"Положення пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції в аспекті конституційного подання необхідно розуміти так, що Верховна Рада повноважна звільняти з посади голову Національного банку тільки за умови внесення на її розгляд відповідного подання президентом України", - сказав Стрижак.

Він зазначив, що рішення обов"язкове для виконання на території України й не може бути оскарженим.

Раніше Ющенко звернувся в КС із конституційним поданням, у якому попросив КС офіційно розтлумачити положення пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції щодо порядку звільнення з посади голови Нацбанку Верховною Радою.

Ющенко просив роз"яснити, чи є підставою для звільнення з посади голови Нацбанку рішення парламенту, прийняте за відсутності відповідного подання Президента.

Також президент попросив суд роз"яснити, чи допускається припинення повноважень голови НБУ яким-небудь іншим чином, крім як за поданням президента.

26 січня Рада визнала такою, що втратила чинність, постанову парламенту N 2244-IV від 16 грудня 2004 року "Про призначення Стельмаха В.С. на посаду голови Національного банку".

Як відомо, Володимир Стельмах продовжив свою відпустку до 9 березня. Раніше повідомлялося, що він вийде на роботу на день народження президента Віктора Ющенка, 23 лютого.

15 січня Стельмах пішов у відпустку.

Зараз обов"язки глави НБУ виконує Анатолій Шаповалов.

За матеріалами: Українські новини , Українська правда, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Стельмах залишається керівником Нацбанку - рішення КС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути