Ексклюзиви
вівторок, 17 лютого 2009 17:25

Росія та США разом проводитимуть політику щодо України

Росія та США разом проводитимуть політику щодо України
Вашингтон та Москва, вочевидь, спільно проводитимуть нову політику відносно України. Як вважають експерти, першим підтвердженням цього стала спочатку заява міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, який висловив надію, що нова адміністрація США не стане домагатися швидкого вступу України в НАТО. Минулого тижня заступник держсекретаря США Уїльям Бернс підтвердив, що, на думку Вашингтона, Україна поки не готова до членства в НАТО.

Багато залежатиме від нового президента України

На думку експертів, ймовірно, тепер найбільш гострі питання політики США відносно України будуть зняті з порядку денного або заморожені. Єдиним виключенням можуть стати домагання США на вплив в Криму. Нагадаємо, що в грудні минулого року була підписана українсько-американська Хартія про партнерство і співпрацю, в рамках якої в Сімферополі передбачається відкрити представництво США.

Не дивлячись на те, що представники США говорять, що все робиться тільки для розвитку програм гуманітарної співпраці, експерти вважають, йдеться про підготовку до створення на півострові американського плацдарму. В даний час терміни відкриття представництва так і не визначені - ситуацію ускладнює той факт, що велика частина жителів Криму налаштована різко проти розширення впливу США.

Передбачається, що остаточне узгодження позицій Росії та США щодо України відбудеться після призначення в квітні нового американського посла. Крім того, багато що визначиться після запланованої в березні зустрічі Віктора Ющенка та Дмитра Медведєва. Про підготовку такої зустрічі повідомив днями замглави секретаріату президента України Андрій Гончарук. У Москві цю інформацію поки не підтвердили.

За даними добре інформованих джерел, одним з питань, який слід обговорити на міждержавній комісії, буде проблема визначення кордонів в Керченській протоці та Азовському морі.

В той же час деякі експерти упевнені, що політика Вашингтону відносно України не зміниться, але тактика буде іншою. Адміністрація президента Обами, вочевидь, спробує порозумітися з ЄС, а для цього їй доведеться вести гнучкішу політику відносин з Росією. Політологи відзначають, що багато що залежатиме від того, хто стане новим президентом України. Всі сходяться на тому, що і США, і Росія будуть закулісно впливати на процес обрання нового українського лідера.

За матеріалами NEWSru.com, "Независимая газета"

Зараз ви читаєте новину «Росія та США разом проводитимуть політику щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути