вівторок, 17 лютого 2009 16:05

Москва йде на поводі у Обами

Москва йде на поводі у Обами
Російська сторона затягує з ухваленням рішення щодо постачань Ірану ЗРК С-300, оскільки це може перешкодити діалогу між Москвою та новою адміністрацією США.

До Москви прибув міністр оборони Ірану Мостафа Мохаммад Наджжар для переговорів про постачання російського озброєння, перш за все засобів ППО. Тегеран особливо цікавлять ракетно-зенітні комплекси С-300 ПМУ-1, контракт на постачання яких був вже давно підписаний.

Проте, поки що Росія не має наміру передавати ці комплекси Ірану, оскільки це може перешкодити діалогу між Москвою та новою адміністрацією США, що тільки но розпочався.

Москва боїться нашкодити переговорам з новою адміністрацією США

Контракт на постачання п"яти дивізіонів С-300 за $800 млн був підписаний і парафований вже давно, але виконання контракту не було розпочате з політичних причин. Відтоді світові ЗМІ та іранські чиновники не раз повідомляли про те, що постачання цих комплексів вже розпочалися. Російська влада ці чутки старанно спростовувала.

На думку гендиректора Інституту вивчення сучасного Ірану Раджаба Сафарова, Тегеран зараз зацікавлений в придбанні російських засобів ППО як ніколи. "Будівництво Бушерської АЕС переходить в завершальну стадію. Ніхто не сумнівається, що у разі зростання напруженості такий об"єкт стратегічного характеру буде першою мішенню", - заявив експерт.

Проте, особливого приводу для оптимізму у Тегерана немає. "Контракт по С-300 може бути виконаний у будь-який час. На підході й нові угоди, йде обговорення контрактів з постачань комплексів ППО середної дальності "Бук-М1", - розповіло джерело в оборонному комплексі.- Проте для початку дій необхідне ухвалення політичного рішення, якого як і раніше немає".

Судячи з усього, головним стримуючим чинником в розвитку військово-технічної співпраці (ВТС) з Іраном для Москви є можливість поліпшити відносини з США після приходу нової адміністрації.

Отже Москва, судячи з усього, поки не поспішатиме з початком постачань С-300 до Ірану. "В питанні про постачаннях С-300 Тегерану нічого не змінилося і навряд чи зміниться після візиту міністра оборони Ірану", - запевняє прес-секретар "Рособоронекспорта" В"ячеслав Давиденко.

У березні повинна відбутися перша зустріч глави МЗС РФ Сергія Лаврова з держсекретарем США Хіларі Клінтон. Крім того, вже в квітні можливість особисто познайомитися з президентом Бараком Обамою отримає і президент РФ Дмитро Медведєв. На ці переговори Москва покладає великі надії, оскільки сторони можуть знайти компроміс з питань ядерного роззброєння та розміщення об"єктів ПРО США в Східній Європі. Звістка ж про початок постачань С-300 Ірану явно затьмарить атмосферу цих переговорів.

За матеріалами Коммерсант, Topnews

Зараз ви читаєте новину «Москва йде на поводі у Обами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути