понеділок, 26 січня 2009 13:04

На виборах Московського патріарха вирішальним стане "український фактор"

На виборах Московського патріарха вирішальним стане "український фактор"
Помісний собор назве четвертим кандидатом на патріарший престол одного з українських єпископів, пише газета "Комерсант" з посиланням на свої джерела в апараті РПЦ. У Московському патріархаті вважають, що "український фактор" стане вирішальним при виборі нового патріарха, оскільки делегати Української православної церкви (УПЦ) складають майже третину від загального числа учасників Помісного собору.

В неділю, 25 січня, Архієрейський собор таємним голосуванням висунув трьох кандидатів на пост глави РПЦ. З майже 200 архієреїв 97 проголосували за кандидатуру патріаршого мысцеблюстителя, митрополита Смоленського і Калінінградського Кирила. 32 голоси було віддано за керівника справами Московського патріархату, митрополита Калузького і Боровського Климента. Третім кандидатом став глава Білоруської православної церкви, митрополит Мінський і Слуцький Філарет, який отримав 16 голосів.

Представники УПЦ - митрополити Київський Вoлoдимир і Чернівецький Онуфрій - набрали лише по 10 голосів і не увійшли до трійки офіційних кандидатів. Проте, за даними "Комерсанта", якщо на Помісному соборі буде запропонована кандидатура митрополита Онуфрія, який має великий авторитет в Україні, то вибори нового патріарха не обмежаться одним туром.

На думку прес-секретаря Московською патріархату Вoлoдимира Вігилянського, результати голосування на Архієрейському соборі все ж таки відображають реальний розклад сил в РПЦ, і остаточна перемога залишиться за митрополитом Кирилом.

Помісний собор, учасники якого виберуть нового патріарха таємним голосуванням, пройде в Москві з 27 по 29 січня. Інтронізація нового предстоятеля РПЦ намічена на 1 лютого.

Зараз ви читаєте новину «На виборах Московського патріарха вирішальним стане "український фактор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути