вівторок, 25 листопада 2008 16:28

Розвиненим країнам пророкують найбільший за 25 років економічний спад

Розвиненим країнам пророкують найбільший за 25 років економічний спад
Провідні розвинені держави зіткнуться з найзначнішим економічним спадом за останніх 25 років. Про це йдеться в прогнозі Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), що об"єднує 30 розвинених країн світу.

Спад за підсумками 2009 року переживуть економіки США, ЄС і Японії. Кількість безробітних в ОЕСР збільшиться на 9 мільйонів людей, ціни на житло продовжать падати. Крім того, є значний ризик, що фінансова криза продовжиться і в 2009 році, ставлячи під удар банківський сектор.

Падіння ВВП США в 2009 році складе 0,9 відсотка, Єврозони - 0,6 відсотка, а Японії - 0,1 відсотка. В цілому по ОЕСР падіння складе 0,4 відсотка. До звичайних для себе темпів зростання країни, що входять в організацію повернуться не раніше середини 2010 року, повідомляє "Lenta.ru".

ОЕСР підтримала ідею стимулювання економіки за рахунок державних коштів, відзначивши при цьому дуже високий рівень боргу і вказавши, що плани держвитрат повинні бути повернені до нормального рівня, після того, як економіка відновиться.

Бюджетний дефіцит країн організації виросте з 2,5 відсотка від ВВП цього року до 3,8 в наступному і 4,5 відсотка в 2010. Особливо несприятливо, згідно з оцінкою ОЕСР, виглядає ситуація з державним боргом в США. У наступному десятилітті Сполучені Штати знаходитимуться в числі країн організації з найважчим борговим тягарем.

Державний борг збільшиться за рахунок безлічі програм фінансово-економічного стимулювання, що вживаються в найбільших державах ОЕСР. Так, США вже прийняли план порятунку фінансового сектора об"ємом 700 мільярдів доларів. Крім того, нова адміністрація розраховує провести через Конгрес ще один проект, вартістю близько 600 мільярдів. Передбачається, що в 2009 році дефіцит бюджету США досягне трильйона доларів.

Цікаво, що в попередньому прогнозі, опублікованому півроку тому, ОЕСР чекала лише уповільнення темпів зростання у  державах, що входять в організацію, до 2 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «Розвиненим країнам пророкують найбільший за 25 років економічний спад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути