вівторок, 25 листопада 2008 11:55

В Південній Осетії визнали, що стріляли в кортеж Саакашвілі

Влада Південної Осетії визнала, що 23 листопада прикордонники все ж таки стріляли в повітря, щоб зупинити кортеж президентів Грузії та Польщі, що наближався, повідомляє "Коммерсант".

За словами міністра республіки з інформації та друку Ірини Гаглоєвої, Михайло Саакашвілі та Лех Качиньський під"їхали до прикордонного поста, їхні охоронці заявили, що хочуть проїхати в Ахалгорі (тобто на територію Південної Осетії). "Їм відповіли в різкій формі, що проїхати не можна. Тоді одна з машин проїхала декілька метрів у бік поста, - розповідає вона. - Була зроблена автоматна черга в повітря".

Раніше представники керівництва Південної Осетії та Росії спростовували той факт, що осетинські або російські військовослужбовці під час цього інциденту відкривали вогонь. Вони заявили, що йдеться про "грузинські провокації". Президент республіки Едуард Кокойти сказав з цього приводу наступне: "Я відповідально заявляю, що жодної стрілянини не було".

Нагадаємо, що польський президент Лех Качиньський під час свого візиту до Грузії 23 листопада вирішив разом з грузинським колегою відвідати ділянку осетинського кордону (у районі, де проходить кордон з Ленінгорським районом). Основна частина Ленінгорського району до серпневої війни знаходилася під контролем грузинської влади (що називала його Ахалгорським районом), проте в результаті озброєного конфлікту була узята під контроль російськими військами і, таким чином, де факто приєднана до Південної Осетії. У Тбілісі присутність там російських військ розцінюють як порушення мирної угоди.

За словами Качиньського, біля російського блок-поста їхня автоколона зупинилася, після цього з російського боку пролунали постріли з автоматичної зброї. Президент Польщі визнав, що через темряву не зміг визначити, чи стріляли в їхню сторону або в повітря. Михайло Саакашвілі, зі свого боку, стверджує, що з російського боку цілеспрямовано вівся вогонь по президентському кортежу.

Зараз ви читаєте новину «В Південній Осетії визнали, що стріляли в кортеж Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути