понеділок, 21 квітня 2008 13:59

У Великій Британії принців позбавлять наслідування престолу

У Великій Британії принців позбавлять наслідування престолу
У Великій Британії мають намір відмінити право на чоловіче престолонаслідування. Відповідний законопроект буде розглянутий в Палаті общин, пише The Daily Mail. Законопроект також передбачає відміну заборони на шлюб між спадкоємцями престолу і католиками.

Автором проекту стала заступник генерального прокурора Великої Британії Вера Бейрд. На її думку, нинішні британські порядки є "сміттям" і дискримінацією. Бейрд вважає, що в королівській сім"ї давно пора ввести "людські" порядки.

У Великій Британії вже намагалися відмінити чоловіче престолонаслідування, пише The Sunday Times. Десять років тому лорд Арчер намагався провести через парламент відповідний законопроект. Королева Єлизавета II не заперечувала проти подібних змін, проте в результаті робота над проектом була припинена.

Законодавчий акт, який Бейрд хоче відмінити, був введений в 1701 році під час царювання Вільгельма III Оранського. У самого Вільгельма не було дітей. Його безпосередньою спадкоємицею була сестра його дружини Анна Стюарт, всі діти якої померли в дитинстві. Вільгельм побоювався, що після його смерті британський престол перейде до Якова ІІ, що сповідував католицизм, або його нащадкам. Ухвалений Закон про престолонаслідування "назавжди" захищав британську корону від католиків і закріплював право на спадкоємство трону по чоловічій лінії.

Право на спадкоємство трону тільки по чоловічій лінії було скасоване багатьма європейськими монархіями. За останніх 30 років права чоловіків і жінок на корону було зрівняно в Швеції, Норвегії, Нідерландах і Бельгії. Іспанія і Данія також мають намір змінити правила престолонаслідування, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії принців позбавлять наслідування престолу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути