пʼятниця, 11 квітня 2008 12:39

РФ відповість на вступ Грузії і України в НАТО "військовими діями"

РФ відповість на вступ Грузії і України в НАТО "військовими діями"
У разі вступу Грузії і України в НАТО Росія прийме "військові і інші заходи" для забезпечення своїх інтересів поблизу державних кордонів. Про це, як повідомляє РІА Новини, заявив начальник Генштабу РФ Юрій Балуєвський.

Раніше, нагадаємо, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров в інтерв"ю "Эхо Москвы" заявив, що Росія зробить все, щоб не допустити ухвалення в НАТО України і Грузії. Він додав, що у випадку, якщо приєднання цих республік до альянсу все ж таки відбудеться, відносини Росії з альянсом різко погіршають.

Зі свого боку, голова комітету Держдуми по міжнародних справах Костянтин Косачев, виступаючи в ході відеомоста на тему "Проблеми формування нової системи безпеки в Європі", відзначив, що при вступі України в НАТО співпраця її військово-промислового комплексу з Росією повністю припиниться. Він заявив, що для російського ВПК такий сценарій стане "проблемою", а для українського - "катастрофою", оскільки місцеві виробники, за його словами, не знайдуть збуту на європейському ринку.

Питання про запрошення в НАТО Грузії і України розглядалося на недавньому саміті альянсу, що проходив в Бухаресті. Країни, що входять в блок, погодилися з тим, що колишні радянські республіки повинні стати членами НАТО, проте поки відмовилися надати їм План дій з членства (ПДЧ).

Прохання грузинських і українських властей про ПДЧ підтримали нові члени альянсу (зокрема країни балтії), а також США. Проти виступили низка європейських країн, насамперед Німеччина і Франція. На думку ряду спостерігачів, вони не захотіли псувати відношення з Росією, виступаючою проти розширення НАТО, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «РФ відповість на вступ Грузії і України в НАТО "військовими діями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути