четвер, 10 травня 2012 08:55

Звітуючи у Європі, Кузьмін визнав порушення прав людини в Україні

Звітуючи у Європі, Кузьмін визнав порушення прав людини в Україні
Фото: freedom.sumy.ua

Перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в Європарламенті визнає порушення "демократичних принципів" у зв'язку зі справою екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ще трохи і Тимошенко будуть порівнювати з академіком Сахаровим"

"Були допущені деякі порушення, але не українського законодавства, а порушення демократичних принципів. Причиною цьому є КПК, прийнятий ще в 1961 році", - сказав він, виступаючи в середу в Брюсселі в Європейському парламенті в рамках конференції, присвяченої ситуації з Тимошенко.

Кузьмін визнав, що "деякі його положення не відповідають європейським стандартам, але іншого кодексу в України немає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Україні немає репресій за політичним мотивами" - Кузьмін

Заступник генпрокурора навів статистику, згідно з якою за цим КПК за час президентства Віктора Ющенка було засуджено 907 тис. осіб, і "нічого не було зроблено для того, щоб змінити ситуацію".

"Ми йдемо назустріч Європі, але не ми його (КПК) придумали, і ми намагаємося позбутися цього спадку", - підкреслив він.

Представник Гельсінської комітету з прав людини (Данія) Мікаель Лінгбо в свою чергу висловив думку, що якщо порушені права людини, то "порушено українське законодавство".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Карпачової знову сидить прокурор - ЗМІ

Він ще раз підтвердив свою позицію, відповідно до якої вважає "політично мотивованими переслідування щодо колишніх членів уряду". "Ми не оцінюємо аспект винен - ??не винен, але порушення прав людини. Я був здивований, побачивши ряд порушень у сфері прав людини", - додав він.

При цьому Лінгбо поділяє позицію Європейського Союзу, відповідно до якої політики повинні нести політичну відповідальність.

У зв'язку з цим він навів у приклад висловлювання одного з європейських політиків, який зазначив, що намагаючись знайти вихід з фінансової кризи, можна прийняти неправильне рішення. "Невже за це я повинен бути відправлений у в'язницю?", - процитував політика Лінгбо.

Представник української генпрокуратури заявив, що погодиться з твердженнями Лінгбо, але тільки при одному істотному зауваженні. Це зауваження полягає в проблематиці кримінального переслідування Тимошенко, яке має дві складові-політичну і правову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коморовський хоче, щоб Україна декриміналізувала статті Тимошенко

"Це (оцінка європейцями справи Тимошенко) - політичні оцінки юридичних фактів, а політичні оцінки найчастіше робляться на догоду політичним цілям", - вважає Кузьмін.

Заступник генпрокурора, аргументуючи той факт, що кримінальну відповідальність несуть не тільки представники опозиції, але і представники нинішньої влади, з листками в руках почав зачитувати перелік посадових осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності. На це із залу почулася репліка "Що за країна...".

Зараз ви читаєте новину «Звітуючи у Європі, Кузьмін визнав порушення прав людини в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути