понеділок, 26 лютого 2024 08:29

Журналісти розкрили подробиці співпраці ГУР із ЦРУ

Журналісти розкрили подробиці співпраці ГУР із ЦРУ
Партнерство ЦРУ і ГУР розпочалося наприкінці лютого 2014 року. Фото: eastnews.ua

Центральне розвідувальне управління США підтримує в Україні 12 секретних баз уздовж кордону з Російською Федерацією.

До війни Україна зарекомендувала себе перед американцями, зібравши перехоплені дані, які допомогли довести причетність РФ до збиття лайнера "Малайзійських авіаліній" у 2014 році, пише The New York Times. Українці також допомогли американцям переслідувати російських агентів, які втручалися в президентські вибори у США 2016 року.

"Очільник ЦРУ Вільям Бернс минулого четверга здійснив свій 10-й візит в Україну з початку повномасштабного вторгнення РФ. Деталі партнерства між українською та американською розвідками протягом десятиліття були ретельно охоронюваною таємницею", - йдеться у матеріалі.

У 2016 році ЦРУ почало тренувати елітний український підрозділ спецпризначенців, відомий як "Підрозділ 2245", який захоплював російські безпілотники та засоби зв'язку, щоб технічні фахівці ЦРУ могли переробити їх і зламати московські системи шифрування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Припинення підтримки України буде великою помилкою для США - директор ЦРУ

"Одним з офіцерів цього підрозділу був керівник ГУР Кирило Буданов. Партнерство ЦРУ і ГУР розпочалося наприкінці лютого 2014 року, коли Віктор Янукович втік до РФ. Таку співпрацю запропонував Валентин Наливайченко, який став головою СБУ. Водночас правила США забороняли розвідувальним службам надавати Україні будь-яку підтримку, яка, як можна обґрунтовано очікувати, матиме смертельні наслідки", - зазначає видання.

"Червоні лінії" ніколи не були чітко визначені, що створювало постійну напругу в партнерстві. У Києві Наливайченко обрав свого давнього помічника генерала Валерія Кондратюка главою ГУР, і вони створили новий воєнізований підрозділ, який був розгорнутий у тилу ворога для проведення операцій і збирання розвідувальної інформації, яку не могли надати ЦРУ або МІ-6.

"Водночас після інциденту із заходом групи Буданова до Криму 2016 року американці були розлючені та погрожували закрити програму співпраці. Після цього тодішній очільник ЦРУ Джон Бреннан зателефонував Кондратюку, щоб ще раз підкреслити "червоні лінії". Генерал був засмучений. Він хотів воювати. Реакція Вашингтона коштувала Кондратюку посади", - сказано в повідомленні.

За часів президентства Дональда Трампа програма співробітництва ЦРУ і ГУР розширилася до більш спеціалізованих навчальних програм і будівництва додаткових секретних баз.

Відносини були настільки успішними, що ЦРУ захотіло повторити їх із іншими європейськими розвідувальними службами, які мають спільні інтереси у протидії РФ.

Директор ЦРУ Вільям Бернс прогнозує, що 2024 рік буде важким для українців, оскільки російський диктатор Володимир Путін не відмовився від своїх планів окупувати Україну. Він уточнив, що Путін був і залишається одержимим встановленням контролю над Україною. Без цього контролю диктатор "вважає неможливим для Росії бути великою державою або для нього бути великим російським лідером".

Зараз ви читаєте новину «Журналісти розкрили подробиці співпраці ГУР із ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути