пʼятниця, 15 червня 2018 22:37

"Жінка покинула - держава винна" - Винничук описав українського зрадофіла

"Жінка покинула - держава винна" - Винничук описав українського зрадофіла
Юрій Винничук: "Коли сплановано людина вигадує фейк, мусить бути покарання". Фото: Сергій Старостенко

В Україні потрібно ухвалити закон про відповідальність за поширення неправдивої інформації. Це допоможе побороти "зрадофілію" в суспільстві.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів письменник Юрій Винничук.

"Коли сплановано людина вигадує фейк, мусить бути покарання. Це підхоплюють тисячі людей, розганяють по різних сайтах. Потім розкручує, ясна річ, Росія. Ми у Львові створили громадський рух інформаційного спротиву й вимагаємо прийняти закон проти неправдивої інформації. Колишній депутат Олесь Доній заявив, що Порошенко й Путін мають домовленість про поділ України, і має за це відповісти", - говорить він.

Це немає нічого спільного зі свободою слова, наголошує: "Ти можеш назвати негідником якогось політика, але не злодієм. А в нас так і кажуть: "Порошенко - злодій". Добре, але що він вкрав, де і як? Скрізь у світі є відповідальність за таке".

На неправдивій інформації ґрунтується так звана зрадофілія як суспільне явище, говорить Винничук.

"Люди вірять брехні, яку закидають в інтернет, і поширюють її. Наприклад, що в Україні більше генералів, ніж у будь-якій армії НАТО. Будь-хто може в Google перевірити, що це не правда", - додає.

"Зрадофілія" - явище, характерне для людей із низьким рівнем інтелекту або ж тих, в кого не склалося особисте чи професійне життя, вважає письменник: "Це здебільшого люди, які ні в чому себе не проявили. Незадоволені життям. Вони це екстраполюють на все. Жінка покинула - держава винна. Декількох таких знаю особисто. Сидять на місці, без роботи, й нічого не хочуть. Кажу такому: "У мене сусід-пенсіонер влаштувався в музей сторожем. Добу працює, три - вдома. Має чотири тисячі. Чого не підеш?" Дружина не бачить мене сторожем, відповідає. Це і є портрет зрадофіла".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щовересня виходить новий роман Винничука

"Вони засліплені й не бачать жодних змін. А я бачу. За ці чотири роки зроблено більше, ніж за попередні 20, - каже Юрій Винничук. - Я живу біля Львова у Винниках. Дороги почали робити. Бо місцеві громади отримують половину прибутку, який раніше ішов до центрального бюджету. Відбулася декомунізація, запровадили квоти на українську мову на радіо й телебаченні. Є безвізовий режим із Євросоюзом. Значно більше українців хочуть у НАТО та ЄС. Здебільшого наші громадяни вважають Росію ворогом. Раніше переважно думали, що ми брати".

Читайте повну версію інтерв'ю з Юрієм Винничуком у журналі "Країна" №23 (426) за 14 червня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «"Жінка покинула - держава винна" - Винничук описав українського зрадофіла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути