понеділок, 06 травня 2019 17:51

Зеленському не потрібні дострокові вибори

Зеленському не потрібні дострокові вибори
У Володимира Зеленського кадровий голод, каже політолог Віктор Таран. Фото: Reuters

Новообраному президенту Володимиру Зеленському не вигідний достроковий розпуск парламенту. Про це Gazeta.ua сказав політолог Віктор Таран.

"Парадокс у тому, що, поспішаючи публічно з датою інавгурації, насправді Зеленський хоче максимально відтермінувати її проведення. Він не готовий повноцінно обійняти посаду президента та розпочати швидкі й радикальні реформи.

У Зеленського немає цілісної програми розвитку країни та єдиної фахової команди, яка могла б заповнити понад 2 тис. вакантних місць у виконавчій владі для системної роботи.

Кадровий голод - це ще одна причина, чому Зеленському не вигідний сценарій дострокових виборів. Сьогодні у нього просто немає 300 людей, які будуть кандидувати від партії "Слуга народу". Кандидати, які готові заповнити цю квоту, є в інших політиків-важковаговиків, які тісно з ним співпрацюють. Йдеться про Коломойського, Авакова, Льовочкіна.

Але Зеленський чітко розуміє: якщо заповнить такими кандидатурами свою політсилу, то не зможе контролювати свою фракцію. Це поставить хрест на його політичній кар'єрі.

Інавгурація може відбутися 28 травня

Саме тому він зацікавлений у максимальному відтермінуванні дати інавгурації. Аби сформувати команду, з якою заходитиме у владу на початку червня.

Заяви про проведення інавгурації 19 травня спрямовані винятково на виборців, які очікують на "рішучі кроки". Через відеоролики Зеленський скаржиться на поганих депутатів, які не дають йому булаву. У такій тактиці він "світлий лицар добра", а депутати та представники нинішньої політичної еліти уособлюють "вселенське зло" .

Зеленський пропонує парламентаріям торг: я не розпускаю вас, а ви підтримуєте мої кадрові призначення – керівників СБУ, Нацбанку, МЗС, Генпрокуратури та Міноборони.

Але шантажувати парламент може тільки сильний президент, який, окрім підтримки суспільства, має спиратися на силовий блок. Депутати минулого тижня показали, що не бояться Зеленського, будуть його демонстративно ігнорувати.

На зустріч до Зеленського прийшли не голови фракцій і навіть не їхні заступники, а уповноважені особи. Такий собі ляпас, за яким будуть наступні – закони про президента, тимчасові слідчі комісії, запуск реформи парламенту.

Через формальну причину (День пам'яті жертв політичних репресій) депутати, найімовірніше, відкинуть цю дату, перенісши інавгурацію на 28 травня", - каже Віктор Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друг Зеленського розповів про бізнес нового президента

Дата інавгурації Володимира Зеленського стане відомою 14 травня під час засідання Верховної Ради. Про це новообраний президент заявив журналістам після зустрічі з народними депутатами в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Зеленському не потрібні дострокові вибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути