субота, 04 грудня 2021 18:49

Зеленський звільнив Луценка з посади за відмову видати Цемаха Росії

Ключового свідка у справі про збиття над Донбасом літака Boeing 777 рейсу МН-17 - колишнього терориста ДНР Володимира Цемаха хотіли передати Росії.

Вище керівництво країни "вмовляло" ексгенпрокурора України Юрія Луценко організувати цю операцію, заявив він 4 грудня у Facebook. Він зазначив, що відмовився видавати Цемаха, адже суд щодо збиття боїнга – "шлях російського лідера Володимира Путіна до Гаазького трибуналу".

"Через декілька днів була телефонна розмова з президентом Володимиром Зеленським. У істеричній формі він знову вимагав віддати Цемаха Путіну. Я знову відмовився.
На що Зеленський сказав, що тоді мої дні на посаді - недовгі. Я сказав: скільки їх не є, але до останнього я буду відстоювати необхідність засудження російських терористів і тільки після вироку - організації обміну", - йдеться у дописі.

За словами Луценка, свідком його розмови з Зеленським був колишній керівник Офісу президента Андрій Богдан.

Спецоперація із вивезення Цемаха з ДНР до Києва була "блискучою", додав ексгенпрокурор. Завдяки ній і ГПУ, і міжнародна слідча група отримали ключового свідка теракту російської армії проти цивільного літака. Він також оприлюднив фото одного з листів нідерландського прокурора, де вказано, що екстерориста розглядали як свідка, чий допит був "максимально важливим".

Автор: facebook.com/LlutsenkoYuri
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Прямі переговори, на які так хоче поїхати Зеленський, почнуться, коли будуть арештовані головні вороги Путіна" - Луценко

Начальник протиповітряної оборони окупованого Сніжного Володимир Цемах був свідком катастрофи малайзійського Boeing. Тоді загинули всі 298 осіб, які перебували на борту, більша частина загиблих була громадянами Нідерландів. За даними розслідувачі Bellingcat, будучи особисто непричетним до запуску ракети, Цемах, імовірно, ховав зенітно-ракетний комплекс "Бук", із якого збили MH17, і спілкувався із членами його екіпажу.

3 вересня 2019-го спікерка спільної слідчої групи Брехтьє ван де Мосдейк повідомила, що прокурори, які розслідують катастрофу рейсу MH17, хочуть допитати Цемаха, тому нідерландська сторона вважала за краще, щоб він перебував в Україні та був "доступним для слідства".

7 вересня Україна видала Цемаха Росії в межах обміну утримуваними особами. 12 вересня донька Цемаха заявила, що її батько повернувся на тимчасово окуповану територію Донецької області.

2 листопада Цемах заявив, що Нідерланди пропонували йому громадянство в обмін на свідчення. У прокуратурі країни відмовилися коментувати заяву.

Операція з арешту головного свідка пострілу з Бука по цивільному літаку Боїнг 777 17 липня 2014 року Цемаха коштувала життя старшому групі із його захоплення. Він потрапив під міну і загинув. Про це заявив 3 грудня полковник Служби безпеки України Роман Червінський.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський звільнив Луценка з посади за відмову видати Цемаха Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути