четвер, 04 листопада 2021 22:41

Зеленський роздав посади лобістам "Харківських угод"

Зеленський роздав посади лобістам "Харківських угод"
Ідею розгляду у Раді "Харківських угод" підтримали Кінах та Гриневецький. Фото: radiosvoboda.org

Попри розслідування держзради нардепів причетних до "Харківських угод", президент Володимир Зеленський роздає державні посади тим, хто голосував чи лобіював ці угоди.

"Схеми" виявили у владі Зеленського лобістів "Харківських угод" – домовленостей між Україною та РФ, згідно з якими був продовжений термін перебування російського Чорноморського флоту в Україні.

"В архіві Ради розшукали стенограму засідання за 26 квітня 2010-го. На це засідання до депутатів приходив Руслан Демченко. На той час заступник міністра закордонних справ. Сьогодні він – перший заступник секретаря РНБО. 26 квітня Демченко прийшов на комітет переконувати депутатів проголосувати за угоди, підписані у Харкові четвертим президентом України Віктором Януковичем та президентом Росії Дмитром Медведєвим", - йдеться у розслідуванні.

Ось один із фрагментів зі стенограми засідання безпекового комітету за 26 квітня 2010-го. Говорить член комітету та на той момент народний депутат Олександр Скибінецький.

"Нам зрозуміло в підкомітеті інтереси Росії, яка підписує цю угоду, доцільність з точки зору геополітичних інтересів, з точки зору збереження плацдарму для впливу на ситуацію в Україні для РФ. Нам незрозуміло, який виграш стратегічний для безпеки України, для її інтересів", – сказав він.

Демченка та ідею розгляду у Раді "Харківських угод" підтримали тодішні народні депутати Анатолій Кінах та Сергій Гриневецький. Через дев'ять років Зеленський призначив усіх трьох на різні державні посади. Декого - навіть в обхід закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заочний арешт дозволяє почати екстрадицію Азарова - Офіс генпрокурора

Рада національної безпеки й оборони доручила СБУ перевірити на предмет державної зради ратифікацію 236 народними депутатами "Харківських угод". Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що відповідати за підписання цих угод мають усі причетні, а не тільки народні депутати, які за них голосували у Раді.

СБУ обшукала Верховну Раду, Кабінет міністрів і РНБО.

Майже 11 років тому, 21 квітня 2010-го, Янукович і Медведєв підписали в Харкові угоду, за якою термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі подовжили з 2017-го до 2042 року з автоматичним продовженням на п'ять років. 27 квітня, коли у Верховній Раді розглядали ратифікацію цієї угоди, тодішнього спікера Володимира Литвина закидали яйцями.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський роздав посади лобістам "Харківських угод"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути