Ексклюзиви
середа, 09 червня 2021 18:01

Зеленський опинився під олігархами

Зеленський опинився під олігархами
"Головна мета Володимира Зеленського – не втілення закону, а піар і збільшення рейтингу. Він дуже цим переймається", говорить Володимир Дубровський. Фотоколаж: "Радіо Свобода"

Президент Володимир Зеленський заявив, що першим на всеукраїнський референдум можуть винести питання про статус олігархів. Як зазначив глава держави, зроблять це за умови, якщо у Верховній Раді будуть спроби домовитися провалити законопроєкт.

Чому такий крок Зеленського – це популізм та що насправді хоче президент від законопроєкту про оліграхів в інтерв'ю Gazeta.ua розповів економіст Володимир Дубровський.

Які перспективи у цього законопроєкту?

– Під час ухвалення цього документу буде тиск. Зеленський зможе казати, що проявляє політичну волю. Демонструватиме ніби він проти олігархів. Але справжнім горе-мільярдерам тут особливо нічого не загрожує.

Цей закон не про боротьбу з явищем, а про боротьбу з конкретними людьми. Цапів-відбувайлів призначатиме РНБО. Це може зачепити окремих осіб, але все зведеться до перерозподілу активів. І навіть до посилення засад, на яких тримається олігархат.

Президентський документ передбачає, що депутати і чиновники звітуватимуть про контакти з магнатами. Наскільки такий пункт реально виконуватимуть?

Про спробу впіймати тут корупційні контакти взагалі не йдеться. Тому що можна офіційно зайти в кабінет міністра, піти з ним в ресторан. А можна просто поговорити у соцмережі. Світитимуть такі контакти за бажанням. Справжні зустрічі, на яких тримається явище олігархії, ніхто не показуватиме. Лише якщо політик не захоче спілкуватися з такою особою, тоді покаже якісь повідомлення на загал.

У інших випадках дуже наївно думати, що хтось серйозно такі комунікації опублікує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сховати Коломойського, втримати рейтинги - експертка про закон Зеленського

Експерти майже одноголосно кажуть, що нинішнього законодавства і без нового закону вистачає для подолання олігархату. Або пропонують удосконалювати чинні документи. Чи зможе вирішити проблему ініціатива Зеленського?

Один законопроєкт не вирішує проблему. Навіть, якщо б його краще виписали. Це системна проблема. Ґрунтується на культурних моментах. На Заході політична і приватна сфери розділені. Політики не можуть займатися бізнесом. У нас такого розподілу немає. Людина при владі залишається вірною своїй сім'ї, тягне родичів на посади. Той же Віктор Ющенко це робив. Але звичайні громадяни впевнені, що так зробив би кожен. Олігархія бере своє коріння настільки глибоко.

На інституційному рівні теж багато моментів. У нас конфлікт інтересів не достньо прописаний в законодавстві, мало вживається термін. На Заході – це важлива річ. Якби виявилося, що син заступника голови РНБО, який опікується оборонною промисловістю, займається бізнесом, пов'язаним з оборонкою, то не треба було б доводити корупційну складову. Як це було в історії з Олегом Гладковським (У 2019 році журналісти Bihus.info оприлюднили розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка керували розкраданням в оборонній сфері. Порошенко звільнив Олега Гладковського з РНБО. – Gazeta.ua). Достатньо було б лише одного факту для звільнення.

До чого цей законопроєкт може призвести?

Олігархія тримається саме на вибірковості. Закон її лише посилить. Є відомі механізми прозорого фінансування партій, медіа. Це інституційні речі. Але Зеленський такого поняття не розуміє. Цей законопроєкт є характерним. Хороші хлопці вирішують, хто є поганими. Так проблему не вирішать. Потрібен єдиний порядок для всіх. Навіть найкращий закон не працюватиме, поки корумпованими є судова та правоохоронна сфери. Найжорстокіший закон зробить лише більше порушників. Буде більше можливостей призначати винуватих "олігархів".

Чому жодному президенту не вдалося побороти олігархат?

Президенти не були зацікавлені у подоланні олігархії. Ющенко не розумів, як це зробити. Тільки замістив олігархів своїми друзями. Кучма олігархів створював та політично на них спирався. Від нього очікувати боротьби – це як бджоли проти меду. Янукович сам хотів стати олігархом, принаймні, зробив таким свого сина. Порошенко був зобов'язаний боротися, бо прийшов на хвилі Майдану. Але був, хоч і не найгіршим представником, але олігархом. Не схотів позбутися свого класу. Оголосив боротьбу про Ігоря Коломойського, з яким посварився. А всерйоз не хотів підривати ні свій вплив на судову систему, ні прибирати монополії.

У перші роки після Майдані під тиском донорів та суспільства вдалося провести низку реформ, які дещо зменшили можливість деяких олігархів заробляти. Але вплив на політику не зменшився. Вони як мали своїх депутатів та чиновників, так і мають досі.

Президент Зеленський був першим, хто теоретично міг провести справжню деолігархізацію, бо не мав свого клану. Але йому треба спертися на інституції, а свою величезну підтримку конвертувати у реальну владу. Натомість його розуміння проблеми олігархату працює в системі – хто хороший, а хто поганий. Якщо Зеленський не усвідомить важливість інституцій, то нічого доброго не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Референдум про статус олігархів - Зеленський назвав умову проведення

Чому президент сумнівається, що Верховна Рада підтримає законопроєкт?

Зеленський не довіряє Верховній Раді і "Слузі народу" в цьому питанні. Багатьох у президентську партію набирали з вулиці, когось туди встромив Коломойський, і не тільки він. Якась частина сама прибилася до олігархів. Партія часто розколюється при важливих голосуваннях. У "Голосі" теж є проблеми та вплив Томаша Фіали, який за цим законом точно олігарх. Про "Європейську солідарність" та ОПЗЖ я взагалі не кажу. "Батьківщина" буде проти, бо сама є олігархічною.

Зеленський серйозно налаштований на деолігархізацію?

Головна мета – не втілення закону, а піар і збільшення рейтингу. Він дуже цим переймається. Якщо люди це приймають, то все гаразд. Тому хоче продемонструвати, який він борець проти олігархів. Ще одна причина – щоб позбутися розмов про маріонетку Коломойського.

Зеленському було набагато вигідніше стати арбітром над усіма олігархами, як робив Кучма або Порошенко. Ющенко не став таким – і був слабким президентом. Натомість Зеленський наразі опинився під олігархами. Через те, що від їх телевізійних каналів залежатиме рейтинг президента. Так вони можуть шантажувати главу держави. Зеленського ця ситуація не влаштовує. Хоче її вирішити. Законопроєкт зможе хоча б частково зробити його арбітром. Цілком ймовірно закон винесуть на референдум і народ за нього проголосує. Це популістичне рішення. Розраховане на те, що люди подумають "Зеленський бореться з олігархами, я його підтримаю".

2 червня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів. У документі йдеться про те, кого можна так називати, та про заборони для магнатів. Для проведення деолігархізації окрім основного закону необхідно буде ухвалити ще 11 нормативно-правових актів.

4 червня у відеозверненні після засідання РНБО Зеленський заявив, що на всеукраїнський референдум першим можуть винести питання про статус олігархів.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський опинився під олігархами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути