Ексклюзиви
понеділок, 18 жовтня 2021 10:42

Зеленський і Конституційний суд: юрист розповів про тривожний сценарій

Зеленський і Конституційний суд: юрист розповів про тривожний сценарій
Юрист заявив, що за загрозливим сценарієм стоять Єрмак і Татаров. Фото: Getty Images

Цього тижня призначена президентом Володимиром Зеленським комісія збирається обрати суддів Конституційного суду за квотою президента. Що створює загрозу делегітимації всього складу КС.

Про це повідомив у Facebook голова правління Фундації DEJURE юрист Михайло Жернаков.

"ОП і Зеленський вважають, що вакансії є, бо Зеленський нещодавно "скасував" укази про призначення Тупицького й Касмініна суддями Конституційного суду.

Але жодної юридичної сили таке скасування не має, бо президент не має повноважень звільняти суддів КСУ. Це підтвердив нещодавно й Верховний суд. І як би ми не ставилися до того ж Тупицького, він до травня, а Касмінін до вересня залишаються суддями", - зауважив експерт.

Зі слів юриста, є "загроза більша, ніж зірвана реформа й невиконані міжнародні зобов'язання".

"На практиці це означатиме, що дев'ять років саме стільки тривають повноваження судді КСУ) легітимність усього Конституційного суду й рішень, які він ухвалюватиме, буде під великим питанням.

І якщо раптом Верховна Рада вирішить визнати "Л/ДНР", провести вибори на окупованих територіях чи якусь іншу подібну дичину, захистити українську державу буде нікому", - пише Жернаков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одіозний Татаров відгуляв день народження - вітали силовики, "слуги" й заступники Венедіктової

Юрист заявив, що заступник керівника ОП Андрія Єрмака Олег Татаров "через конкурсну комісію щосили просуває пов'язаних із ним кандидатів".

"Перебування ще кілька місяців посіпак Януковича, замішаних у корупційних скандалах і намаганнях зруйнувати важливі реформи, у статусі суддів КСУ мені теж сильно не подобається. Але кілька місяців можна й почекати.

Тупицького й Касмініна однаково не пускають до будівлі КСУ, участі в голосуваннях вони не беруть, на погоду всередині суду принципово не впливають.

Призначення на їхні місця інших суддів не розв'яже проблеми, Тупицький і Касмінін все ще перебуватимуть у статусі. Натомість це створить проблему набагато більшу - нелегітимного складу КСУ на дев'ять найближчих років", - зазначив експерт.

У квітні Зеленський утворив конкурсну комісію для обрання кандидатур на посади суддів Конституційного суду.

У березні президент скасував укази Януковича 2013 року про призначення Олександра Тупицького й Олександра Касмініна суддями КС.

У липні колегія суддів Касаційного адміністративного суду в складі Верховного суду визнала незаконним указ президента Зеленського.

Після цього Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом ухвалення суддями рішення.

Офіс президента подав апеляцію до Великої палати ВС на рішення Вищого адмінсуду.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський і Конституційний суд: юрист розповів про тривожний сценарій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути