четвер, 12 вересня 2013 13:36

Завдання в України не вступити в ЄС, а залізти в золотий мільярд - громадський діяч

Завдання в України не вступити в ЄС, а залізти в золотий мільярд - громадський діяч
Генадій Самусевич. Фото: Вадим Замировський

"Капіталізм розвиваються в просторі. За триста років ми вже говоримо про глобалізацію. Але глобалізація  - це глухий кут, - каже в інтерв'ю журналу "Країна" білоруський громадський діяч Геннадій Самусевич. На його думку, ресурси планети обмежені.

"Коли в Україні кажуть, що ми вступимо в ЄС і будемо жити як там, у мене  питання: а за рахунок чого? Золотий мільярд був і залишиться. Себто, завдання не вступити в ЄС, а залізти в золотий мільярд. Але так питання не ставиться".

На думку білоруса ЄС вже не такий як був.

"Попервах це було об'єднання між елітами Франції та Німеччини. Вони гуртувались, щоб не допустити великої війни в Європі. Поступово довкола ядра Франції та Німеччини почали об'єднуватись подібні за розвитком країни. Але потім розпочалась хвиля розширення. Це було потрібно і європейським елітам, і європейським корпорація, що пов'язані з елітами. Бо європейському капіталізму треба маса. Так включили Іспанію та Португалію. Після краху СРСР було включені економічно слабкі країни — Греція, Польща, балтійські країни. Тепер в ЄС різні країни. Це перетворили економічний союз на політичний. Щось схоже на СРСР-2, де є Литва і Таджикистан в одному флаконі. І нам було дуже важко всім разом жити — мови, релігії, менталітет. Тепер європейські еліти обтяжені тим, щоб не впав рівень життя в їхніх країнах. За рахунок чого — за рахунок тих, хто попав до них в орбіту".

"Найголовніше Україні та Білорусі — зрозуміти своє місце в Європі. Треба врахувати варіант, що від нас поїде найактивніша частина, а технології сюди не прийдуть. Грубо кажучи — Західна Європа забезпечує собі розвиток за рахунок Східної Європи. Ще важливий фактор - Україна та Білорусь в 4 укладі технологічному укладі. Західна Європа в 5-му, але готується пригнути в 6-й. Тоді розрив між двома частинами Європи станет еще більше. Якщо Захід зможе будувати роботизовані заводи з мінімальним залученням робочої сили,  вони зможуть конкурувати з Китаєм та його дешевою робочою силою. Питання: а наше місце де?" - резюмує він.

Більше читайте в  журналі "Країна".


Зараз ви читаєте новину «Завдання в України не вступити в ЄС, а залізти в золотий мільярд - громадський діяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

92

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути