понеділок, 16 липня 2012 12:51

Заради делімітації морських кордонів з РФ, варто піти на деякі поступки - експерт

Заради делімітації морських кордонів з РФ, варто піти на деякі поступки - експерт
Віктор Чумак не вважає, що Янукович здає національні інтереси. Фото: www.radiosvoboda.org

Домовленості між Україною та Росією з приводу делімітації морських кордонів є позитивном кроком, хоча і містять деякі небезпеки для країни.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Чумак.

Він зазначив, що у заявах, які звучали після перемовин між Віктором Януковичем і Володимиром Путіним з приводу досягнутих домовленостей, є як плюси, так і мінуси. Але сам намір врегулювати питання кордонів є позитивним сигналом.

"Перший плюс — це те, що начебто була розмежована Керченська протока так, що канал залишається на території України. По-друге, те, що були враховані запити обох сторін по Азовському морю, що теж можна вважати більш плюсом, ніж мінусом. Варто зазначити, що там, за великим рахунком, мова йде не тільки щодо видобутку вуглеводів, а й щодо вилову промислових риб", - пояснив він.

Водночас, найбільшим мінусом, на думку Чумака, є те, що була інформація щодо домовленості про створення спільного підприємства для проводки кораблів по Керч-Єнікальському каналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович і Путін поділили морські простори

"Це найбільший мінус, бо за великим рахунком за проводку кораблів по каналу відповідав порт Керчі. Там було українське підприємство, яке отримувало всі прибутки. Адже кораблів проходило дуже багато і це підприємство отримувало всі прибутки з цього. Зараз цих прибутків стане набагато менше. Більше того, якщо буде створено якесь підприємство з невідомими або сумнівними власниками, то цих прибутків взагалі можемо не побачити в держбюджеті країни", - пояснив експерт.

Політолог наголосив, що взагалі за результатами домовленості оприлюднено було дуже мало інформації і саме повідомлення було достатньо скупим. Водночас, він не згоден із заявами деяких політиків про те, що в результаті цих домовленостей президент Янукович міг здати національні інтереси на користь Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович не поступиться Росії Керченською протокою - думка

"Політики повинні заявляти таке, бо це їхня робота — робити подібні заяви щодо конкуруючої партії, - підкреслив Чумак. - Що вважати зрадою національних інтересів? До цього треба ставитися дуже обережно. Можливо, національний інтерес полягає в тому, що все ж таки варто поступитися чимось, але завершити врешті оформлення кордонів. Бо це теж входить до поняття національних інтересів".

Експерт підкреслив, що якщо навіть в разі створення спільного підприємства держбюджет України і не доотримує певні кошти, зафіксовані делімітовані кордони можуть цього вартувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна й Росія ще не домовились про розмежування Керченської протоки

"Делімітаційний процес завершиться тоді, коли будуть підписані всі карти. Цей процес іде вже з 1998 року. Це не просте питання. Але якщо буде все погоджено, буде підписана угода про делімітація морських просторів в Азовському морі і Керченській протоці і будуть встановлені координати цієї делімітації, будуть перенесені на карти і карти будуть підписані то процес нарешті завершиться", - підкреслив він.

Чумак також додав, що водночас процес демаркації кордонів може затягнутися на більш довгий період.

Зараз ви читаєте новину «Заради делімітації морських кордонів з РФ, варто піти на деякі поступки - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути