Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2012 05:30

Путін невдоволений непоступливістю України з економічних питань

Автор: фото з сайта www.day.kiev.uа
  Валерій Чалий: ”Про настрої російського керівництва можна судити з медіа-активності їхніх телевізійників”
Валерій Чалий: ”Про настрої російського керівництва можна судити з медіа-активності їхніх телевізійників”

Російський президент Володимир Путін у четвер відвідає з робочим візитом Україну. В Ялті під головуванням обох держав відбудеться п'яте засідання російсько-української міждержавної комісії. Цю комісію тривалий час не збирали, говорить експерт із міжнародних питань Центру Разумкова 42-річний Валерій Чалий. Тож слід чекати ключових рішень на тривалу перспективу.

— Мені здається, підпишуть документи про морський кордон між Україною та Росією, зокрема щодо Керченської протоки, — продовжує Чалий. — Судячи з усього, Україна піде на поступки і віддасть у спільне користування Керченсько-Єнікальський канал. Точно обговорюватимуть питання енергетичної співпраці й розробки російськими компаніями шельфу Чорного моря, адже за шельф досить довго борються російські, європейські й американські фірми. Путін чекає на сприяння своїм.

Порушуватимуть і неекономічні питання. Кілька днів тому Янукович офіційно підписав гуманітарну угоду СНД, хоч і з застереженнями. Ми відмовилися створювати спільний гуманітарний простір і узгоджувати свої освітні програми з російськими. Але загалом ця угода дає багато нових можливостей для просування російських інтересів у СНД. Далі Москва намагатиметься наповнити її якимось змістом.

Віч-на-віч обговорюватимуть і газ, і Тимошенко. Можливо, йтиметься і про геополітичні питання. Росія шукатиме підтримки своїх ініціатив по Сирії й домовлятиметься, що робити в разі війни в цій країні. Але всі ці дискусії не будуть відомі журналістам.

Про настрої російського керівництва можна судити з медіа-активності їхніх телевізійників. Якщо йдуть критичні матеріали про українську владу — це пряма підготовка позиції росіян на перемовинах. За останній тиждень було особливо багато критики стосовно Віктора Януковича. Невдоволення Путіна викликає насамперед непоступливість України з економічних питань. І, звичайно, газових — до останнього часу Україна тримала позицію на скорочення споживання обсягів палива. Але врешті таки взяла у "Газпромбанку" 2 мільярди доларів кредиту на покриття власного боргу перед "Газпромом". Тож Росія намагатиметься закріпити успіх.

Зараз ви читаєте новину «Путін невдоволений непоступливістю України з економічних питань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути