понеділок, 17 грудня 2018 16:41

Залізли у кишені своїх онуків: екс-міністр фінансів дав прогноз на наступний рік

Залізли у кишені своїх онуків: екс-міністр фінансів дав прогноз на наступний рік
Дефіцит бюджет складе 80 млрд грн вважає Віктор Пинзеник. Фото: Apostrophe sodel

Як дефіцит бюджету позначиться на економічній ситуації, чого чекати від міжнародних кредиторів України, що буде з інфляцією та курсом гривні. Про це розказав Віктор Пинзеник, колишній міністр економіки і фінансів, народний депутат в інтерв'ю "Лівому березі".

Пропонуємо найцікавіше з розмови коротко:

"Цьогорічний дефіцит бюджету планувався на рівні 80 млрд грн. Очікую, що він і буде близьким до цього рівня. Бо, незважаючи на невиконання доходів, буде економія за статтями видатків. У тому числі, з боргових виплат через проблеми взяти в борг. А що означає дефіцит? Це означає, що залізли у кишені завтрашнього дня: не лише свої, а і своїх дітей, а з нашим борговим рівнем – навіть онуків. А ми давайте й далі жити з думкою, що державний бюджет – це щось не моє".

"Ніхто не зніме з нас боргових проблем. Їх повинні зменшити ми. А у подальшому не робити нових боргів, тобто не нарощувати їх".

"Інфляція буде нижчою, ніж минулоріч. І це стосується як споживчих цін, так і цін промисловості. У річному вимірі наразі інфляція складає 10%. Ще залишилося півмісяця до кінця року. Очевидно, що показник буде трохи більший. Минулоріч інфляція становила 13,7%. Щодо цін у промисловості, то цей показник буде трохи більше 16%. Проте обидва інфляційні показники перевищать закладені в бюджет. Особливо ціни у промисловості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи зробили "подарунок" Ахметову у 3 млрд

"Майже не сумніваюся у позитивному рішенні Міжнародного валютного фонду. Додатковим сигналом до того ж є надання коштів макрофінансової підтримки від ЄС у розмірі 500 млн євро. Ця підтримка безпосередньо зав'язана з траншем МВФ. Без сигналу Фонду ЄС нам кошти не дає. І хоча юридично нова програма МВФ не запущена, але є достатньо підстав вважати, що вона буде схвалена, і Україна отримає перший транш".

"Мені здається, що воєнний стан не буде продовжений. І я не очікую серйозного негативного впливу воєнного стану на економіку, на курс. Можливо, був незначний вплив на курс, проте він був короткотерміновий. І тенденція щодо курсу швидко змінилася".

"Якщо базові речі будуть витримані, то є підстави очікувати, що курс не вийде за прогнозовані урядом межі. Нагадаю, що на цей рік уряд закладав курс 29,3. Поки що ми не вийшли за ці межі і, сподіваюся, за 2 тижні вже не вийдемо. Щодо наступного року, чи реально вкластися у 29,4? Думаю, реально".

Бюджет на наступний рік передбачає доходи країни на рівні 1,026 трлн грн, видатки - 1,112 трлн грн, граничний обсяг дефіциту в сумі 89,989 млрд грн.

На 31 грудня 2019-го граничний обсяг державного боргу встановлений у сумі 2,060 трлн грн, гарантованого державою боргу - 388,6 млрд грн.

Із 1 січня прожитковий мінімум на одну особу на місяць становитиме 1853 грн, з 1 липня - 1936 грн, з 1 грудня - 2027 грн.

Зараз ви читаєте новину «Залізли у кишені своїх онуків: екс-міністр фінансів дав прогноз на наступний рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути