Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2018 15:24

Захисники України залишилися без палива на 676 млн грн

Захисники України залишилися без палива на 676 млн грн
При підписанні договору з переможцем конкурсу в системі ProZorro на закупівлю рідкого палива для Міноборони в ціну поставки не було закладене екстрене зростання цін. Фото: "Новое Время"

Минулорічний скандал отримав резонансну розв'язку. В результаті слідчих дій Національного антикорупційного бюро України нібито викрило схему особливо великих розкрадань в Міністерстві оборони при закупівлі паливних матеріалів.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Відстеживши процедуру конкурсних торгів на закупівлю рідкого палива НАБУ закцентувати увагу на збільшенні ціни за одиницю товару. Зачепившись за зручну версію, розслідування фактично припинилося. Зі слідчих матеріалів роздули галасливий скандал. Проти директора департаменту держзакупівель Міністерства оборони полковника Володимира Гулевича було порушено кримінальну справу.

Однак наслідки халатного розслідування НАБУ виявилися плачевними. Через кримінальний розгляд 2017 року Збройні сили не отримали пального на суму 676 млн. грн. При цьому всі договори з постачальниками були скасовані.

Як повідомляє у своєму блозі адвокат Володимира Гулевича Олег Бабич, підвищення ціни на паливо було єдиною можливою мірою в обставинах, що склалися. При підписанні договору з переможцем конкурсу в системі ProZorro в ціну поставки не було закладено екстрене зростання цін.

Уже в травні-червні 2017 року склалася непроста ситуація з постачанням палива, якого потребувала армія. Здійснювати продаж за старими цінами було недоцільно і неможливо, а значить, армія могла залишитися без пального. У свою чергу це становило загрозу безпеці всієї держави.

Альтернативою стало підвищення ціни на паливо і зменшення обсягу поставки. Для чого полковником Гулевичем були укладені додаткові договори про збільшення закупівельної вартості палива і зменшення у свою чергу обсягів поставки на 5-9%. Іншого виходу в тій ситуації не було апріорі. До того ж закон про закупівлі передбачає таку процедуру з підвищенням цін.

Крім зірваних поставок на 676 млн грн, штучно роздутий інцидент спричинив надмірний стрибок цін у альтернативних постачальників. Побоюючись кримінальних переслідувань у разі коригування цін за договорами поставки, укладеними за системою ProZorro, постачальники зобов'язані пропонувати ВСУ пальне за відчутно завищеними цінами. У зв'язку з цим об'єм, який в минулому році обійшовся б армії в 676 млн грн, на даний момент коштує вже близько 1 млрд гривень.

Як вихід, адвокат Бабич пропонує зміну законодавчих норм в процедурі оперативної закупівлі ресурсів для потреб оборони, що захистить процес поставок від зростання ринкових цін.

На сьогоднішній день за фактом розгляду в інциденті СБУ відкрило оперативно-розшукову справу стосовно працівників САП і причетних детективів НАБУ. Їм інкримінують державну зраду.

Зараз ви читаєте новину «Захисники України залишилися без палива на 676 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути