пʼятниця, 05 жовтня 2012 13:19

За порушення передвиборчої кампанії відповідають лише одиниці з цілої купи - "Опора"

За порушення передвиборчої кампанії відповідають лише одиниці з цілої купи - "Опора"
Ольга Айвазовська: навіть підкуп виборців не розглядається і не карається. Фото: vovse.net

Виборче законодавство дає можливості належним чином притягувати до відповідальності порушників виборчого процесу.

Як повідомляє кореспондент Gazeta.ua, про це сьогодні на прес заявила голова правління громадського об'єднання "Опора" Ольга Айвазовська.

Айвазовська наголосила, що наразі спостерігачі фіксують велику кількість порушень, але реально до відповідальності притягнуті одиниці порушників.

"Основна дірка цього виборчого законодавства в тому, що відповідальність за порушення ніхто не несе. ЦВК та ОВК позбавлені частини повноважень, які мали раніше. Вони можуть виносити тільки попередження щодо порушень, але лиш за фактом, який встановлено судом. Якщо кандидат невідповідним чином оскаржив дії конкурента, то ЦВК не може винести попередження, навіть якщо має відповідні факти порушень", - зазначила вона.

За її словами, якщо міліція на місці подій не зафіксувала правопорушення, то кандидати також не несуть відповідальності й в адміністративному порядку.

"Прокуратура зараз заявляє, що реагуватиме на порушення в разі, якщо до неї надходитимуть заяви від ЦВК. Але заяви до ЦВК надходять від місцевих ОВК. Але через те, що останні фактично сформовані з технічних партій, які часто не є компетентними, то ці заяви залишаються без розгляду. Це замкнене коло поховання будь-якого порушення на цьому етапі", - зазначила Айвазовська.

Вона зауважила, що зараз навіть таке кримінальне порушення, як підкуп виборців, не розглядається і не карається.

"Маємо ситуацію, коли порушень багато, їх фіксують спостерігачі та ЗМІ, але, на жаль, це замкнене коло безвідповідальності правоохоронних органів та ЦВК призводить до того, що цим питанням окрім спостерігачів та медіа ніхто не переймається", - підсумувала Айвазовська.

Зараз ви читаєте новину «За порушення передвиборчої кампанії відповідають лише одиниці з цілої купи - "Опора"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути