субота, 01 грудня 2012 14:41

"З Лазаренка почався масовий похід бізнесу в політику" - Карасьов

"З Лазаренка почався масовий похід бізнесу в політику" - Карасьов
Карасьов: "Лазаренко не в Україні, але справа його живе". Фото: politdengi.com.ua

Колишній прем'єр-міністр Павло Лазаренко перший торував дорогу кланово-корупційним підходам у політиці, перший почав інвестувати в неї гроші. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"З ідейної політичної системи перетворив її на грошову. Фактично з Павла Івановича почався масовий похід бізнесу в політику. Долазаренківська хвиля пов'язана з Кравчуком, Народним рухом і полягала в тому, що в політику йшли митці, інтелігенти, письменники, правники. Вона мала дещо гуманітарний, романтичний, юридичний характер", - зауважив він.

Це відбулося через початок процесу приватизації — первісного накопичення капіталу, дикого капіталізму, вважає Вадим Юрійович.

"Це завжди шанс для цинічних людей, хватких, не обмежених моральними заповідями, з господарською корупційною жилкою. Звідти й пішла плеяда політичних хижаків, які сьогодні багато в чому визначають не просто українську політику, а її державний курс. Політиками хижацького типу є Тимошенко, Янукович, Ахметов. Лазаренка понад 10 років немає в Україні, але справа його живе", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герман згадала, як Тимошенко проводила вечори з Лазаренком у сауні

За словами Карасьова, без Лазаренка не відбулася б і Юлія Тимошенко.

"Павло Іванович був родоначальником бізнесового дніпропетровського клану. Він фактично його організував і вивів на перші політичні позиції. Партія "Громада" була не просто проект, який здійснювали коштом адмінресурсу. Це була свідома стратегія — формувати політичні проекти за допомогою відмитих у західних банках грошей. Аби захищати себе від можливих конкурентів, правоохоронних органів", - зазначив політолог.

Він вважає, що Лазаренка позбулися в Україні, бо той був великою загрозою для всієї тодішньої еліти.

"Претендував на те, щоби створити свою еліту за власні гроші, адміністративні ресурси, медійні. Він почав скуповувати пресу. Його мета була стати президентом не в європейському розумінні, а хазяїном у країні. Це й придушив Леонід Кучма. В еліти прорізалися зуби, щоб не допустити Лазаренка до одноосібної самодержавної влади. Еліти й клани згуртувалися, аби вичавити Павла Івановича з України. Той мусив це зробити, бо ще не мав розгалуженої сильної партії, щоб захищати себе політичними методами. Як сьогодні робить Юлія Тимошенко", - сказав Карасьов.

Зараз ви читаєте новину «"З Лазаренка почався масовий похід бізнесу в політику" - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути