четвер, 01 листопада 2012 23:12

Соратник Лазаренка розповів про повернення екс-прем'єра в Україну

Соратник Лазаренка розповів про повернення екс-прем'єра в Україну
Соратник Лазаренка: "Він завжди говорив, що він прагне повернутися в Україну". Фото: news24ua.com

Колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко не хоче залишатися в Сполучених Штатах, оскільки він не вважає себе особою, інтегрованою в американське суспільство. Він прагне повернутися в Україну, але для цього потрібні певні умови.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив перший заступник голови партії "Громада" Олег Оленюк.

За його словами, з Лазаренком наразі не можливо зв'язатися, оскільки процедура після звільнення з-під варти йому цього не дозволяє.

"В шостій годині ранку за каліфорнійським часом – це дев'ять годин різниці, дійсно він звільнився з-під варти. Протягом трьох годин має виконати функцію, передбачену судом – зареєструватися  за місцем перебування. Що він і поїхав зробити. До того часу він не має права телефонувати, звітувати та інше. Тобто поки він не зареєструється в відповідних органах, то він не має права нічого робити", - розповів соратник Лазаренка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лазаренко любить Україну, але він не фліртуватиме з українськими слідчими

Окрім того, Оленюк зауважив, що Лазаренко завжди хотів повернутися в Україну: "Він завжди говорив, що він прагне повернутися в Україну, він хоче повернутися в Україну, він не хоче залишатися в Штатах, бо він не вважає себе особою, інтегрованою в американське суспільство і він не хоче в Європу. Він хоче повернутися в Україну, але для цього потрібні певні умови".

Зокрема, на його думку необхідно "по-перше, незалежне об'єктивне правосуддя .  По-друге, об'єктивність розслідування всіх справ, і, по-третє, відкидання піар-складової і політичної зацікавленості в цих кримінальних процесах, які навіть не мають відношення  до Лазаренка, але дотично його стосуються в зв'язку із нав'язливою позицією Генпрокуратури та інших осіб, аби залучити його до відповідальності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лазаренко вийшов з американської в'язниці

Також він додав, що повернення Лазаренка залежить від "позиції української влади, від політичної волі української влади". "Поки що цієї політичної волі не помітно, а навпаки накручуються теми, які не мають навіть найменшого відношення до тих звинувачень, за які відбував Лазаренко у США. Між іншим, всі звинувачення пропонувалися американському суду для розслідування, і були відкинуті. В Україні вони чомусь продовжують нагнітати ті теми, до яких Лазаренко навіть теоретично не міг мати відношення, але це припущення з боку людей близьких до Генеральної прокуратури, близьких до певних служб, які переслідують одне – не допустити його повернення", - повідомив перший заступник голови партії "Громада".

"Ми підозрюємо, що за нинішніх обставин, за тих обставин, коли немає політичної волі, Генеральна прокуратура знайде привід, щоб подати до суду клопотання  про його арешт, - розповів політик. - Всі ці звинувачення, які є в Генпрокуратурі, вони пройшли через американські суди і були визнані бездоказовими, а інші, які стосуються Щербаня чи Гетьмана, не тримаються, навіть, купи. Тобто це фантазії детективні, створені піар-групою, а не прокурорами чи слідчими і не базуються на реальних доказах , а на бажаннях звинуватити когось в тому, хто до цього не причетний".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лазаренко ризикує змінити американську в'язницю на українську – експерт

На запитання, чи можливий подібний розвиток подій, як у справі Мельниченка, він сказав: "Затримання – буде логічним при появі Лазаренка в Україні.. навряд чи питання буде стояти підписки про невиїзд.  Мельниченко є об'єктом іншої,  набагато примітивнішої політичної гри, ніж те, на що можуть і хотіли би використати Лазаренка".

На його думку, Лазаренко – не є учасником справи Гетьмана чи Щербаня, і не є свідком цієї справи. "Кому це вигідно? Це вигідно певним людям у владі, у бізнесі та певним особам, які зацікавлені  тому, щоб залишалась монополія впливу і на електорат і на певний регіон", - резюмував Оленюк.

Нагадаємо, колишній прем'єр-міністр України Павло Лазаренко сьогодні вийшов з американської в'язниці Terminal Island на волю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лазаренко може повернутися і запропонувати правоохоронцям якусь інформацію в обмін на свободу - політолог

У Генпрокуратурі позиція незмінна – при поверненні Лазаренка до України, його заарештують. В Україні йому інкримінують хабарництво, привласнення коштів і зловживання службовим становищем.

Також, у США екс-прем'єра України обвинувачували у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки в 1994-1999 роках. У 2006 році його засудили до дев'яти років в'язниці за відмивання грошей та інші злочини.

Зараз ви читаєте новину «Соратник Лазаренка розповів про повернення екс-прем'єра в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути