субота, 03 вересня 2011 14:22

Янукович вирішив налякати Росію Стокгольмським судом

Янукович вирішив налякати Росію Стокгольмським судом

Україна звернеться до Стокгольмського суду у разі вичерпання усіх можливостей для компромісу щодо перегляду газових контрактів.

Про це заявив журналістам в Душанбе Президент Віктор Янукович.

"Сподіваюся, у нас вистачить мудрості знайти рішення спільне, без суду. І я розглядаю суд, як вже останню інстанцію, коли будуть вичерпані під час переговорів всі наші можливості", - сказав Янукович, слова якого наводить прес-служба глави держави.

Київ домагається перегляду формули ціни на газ, закладеної в довгостроковій газовій угоді РФ і України, вважаючи її несправедливою. Росія заявляє, що її задовольняє діючий контракт, проте вона готова розглянути пропозиції України. У числі цих пропозицій - знизити закладену у формулі базову ціну на газ до 350 доларів з 450 доларів за тисячу кубометрів, прив'язати формулу замість ринкових цін на нафтопродукти до цін на вугілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Питання про об'єднання "Нафтогазу" і "Газпрому" не розглядається - Янукович

"Будь-який тиск в цих питаннях - він для нас принизливий. І ми не дозволимо, щоб так з нами говорили. Коли йдуть переговори, на переговорах все, що завгодно буває, а коли ми виходимо в засоби масової інформації, нам треба дотримуватися чогось ", - сказав Янукович українським журналістам в Душанбе в суботу.

"Спочатку загнали нас у кут, потім почали диктувати умови. Це принижує сьогодні, не мене особисто, а це принижує державу, і я не можу цього допустити", - резюмував глава української держави.

Україна так само заявила про плани скоротити з наступного року закупівлі російського газу на третину, до 27 мільярдів кубометрів. "Газпром" у зв'язку з цим нагадував, що контракти зобов'язують Київ оплачувати не менше 33 млрд куб м в рік.

Прем'єр-міністр Україна Микола Азаров у п'ятницю заявив, що відносини Росії і України в газовій сфері регулюються міжурядовою угодою від 2004 року, що передбачає щорічне узгодження обсягу поставок, чого ніколи не робилося.

Зараз ви читаєте новину «Янукович вирішив налякати Росію Стокгольмським судом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути