четвер, 27 грудня 2012 22:06

"Янукович намагається позбавитися прив'язки до будь-якої партії" - політолог

"Янукович намагається позбавитися прив'язки до будь-якої партії" - політолог
Сергій Таран: "Арбузов буде руками і очима Януковича в уряді". Фото: 24tv.ua

Сергій Арбузов вже зараз буде "очима і руками" президента Віктора Януковича в уряді.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран.

Він зазначив, що віце-прем'єр Сергій Арбузов вже зараз розширюватиме свої повноваження та вплив в середині уряду і невдовзі стане наступним головою Кабміну.

"У наступному уряді буде ще менше представників старої еліти, буде багато нових для української політики людей, які будуть знаходитися у сфері "сім'ї". Тому не думає, що у Арбузова виникне проблема у керування цими людьми", - підкреслив ескперт.

Таран додав: "Зараз між президентом і Кабміном склалася доволі тісна співпраця і я не бачу жодної проблеми, що б людина, яку пропонує президент, не впоралася б з посадою прем'єра. Зараз функції Азарова будуть зменшуватися і його вплив на політику уряду буде зменшуватися. Реальний вплив матиме саме Арбузов, який виконує роль "очей і рук" президента у нинішньому Кабміні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Арбузов прийшов до уряду реально керувати процесом"

Водночас, політолог зауважив, що ця тенденція просування "своїх" людей характерна не лише для України.

"У будь-якій країні, де концентрується влада в руках президента, рано чи пізно у голови держави виникає бажання позбавитися прив'язки до будь-якої партії, навіть якщо це його рідна партія. Відповідно, свій вплив посилює "сім'я", - зауважив Таран. - Взагалі вираз "сім'я" пішов від Бориса Єльцина. Він робив так само. І коли йому пропонували створити свою пропрезидентську партію — він відмовився. Бо йому, як і Януковичу зараз, не треба бути зобов'язаним перед партією, йому треба, щоби йому були зобов'язані ті люди, яких він привів".

Експерт додав: "Тому, в такій системі координат, в якій існує зараз Україна, природньо, що спочатку президент знищує опозицію, а потім знищує партію, яка йому допомогла знищити опозицію. І починає робити ставку на "сім'ю". Тому тут логіка Януковича цілком зрозуміла".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий уряд буде суто технічним - політолог

"Це проблема, бо це створює кулуарний механізм формування влади. Але це не тільки українська ситуація. Це банальна і типова ситуація, де президентська влада не має жодних механізмів контролю", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович намагається позбавитися прив'язки до будь-якої партії" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути