середа, 26 грудня 2012 08:10

"Арбузов прийшов до уряду реально керувати процесом"

"Арбузов прийшов до уряду реально керувати процесом"
Михайло Басараб. Фото: sd.org.ua

Микола Азаров розуміє, що першим віце-прем'єром призначили Сергія Арбузова, аби той став його наступником у прем'єрському кріслі. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua висловив політолог Михайло Басараб.

Якою буде роль Сергія Арбузова в уряді? Чому призначили саме його?

- Особовий склад нинішнього уряду свідчить про зміцнення позицій сім'ї президента. Сергій Арбузов є її публіним представником. Сім'я асоціюється, у першу чергу, із сином Януковича, але публічним представником сім'ї є саме Арбузов. Відповідно те, що він отримав посаду першого віце-прем'єр-міністра є свідченням подальшого посилення впливу сім'ї в оточенні президента. Сергій Арбузов згодом стане прем'єр-міністром України. Нинішня посада для нього – це кімната очікувань, аби згодом очолити Кабмін.

Чи впорається він зі своєю посадою після головування у Нацбанку?

- Арбузов прийшов до уряду реально керувати процесом. В уряді буде досить жорстка управлінська конкуренція між ним та Миколою Азаровим. Всі чудово розуміють, що "зірка" Азарова вже на заході політичного небосхилу. Водночас Арбузов — це новий політик. Людина, у якої в період правління Януковича ще все попереду. Тому ми будемо бачити дуже великий вплив Сергія Арбузова на процеси, які відбуватимуться в уряді. Адже де-юре Арбузов є першим віце-прем'єром, але де-факто він вже діятиме як прем'єр.

Через які важелі він реалізовуватиме цей вплив, адже прем'єром все ж таки залишатиметься Азаров?

- Азаров перетворюватиметься на номінального керівника Кабміну. Українські посадовці абсолютно свідомі того, хто матиме реальну владу в уряді. Всі будуть орієнтуватися і підпорядковуватися тій людині, яка матиме не номінальний, а реальний вплив в уряді. Тому Арбузов не поступатиметься Азарову за впливами.

Чи не може це протистояння згодом спричинити кризу уряду?

- Думаю, що Азаров не самогубець. Він чудово розуміє, для чого в уряд призначили Арбузова і чиї інтереси він там представлятиме. Микола Янович уникатиме надмірного загострення стосунків. Напевно, він вже сьогодні вбачає в Сергії Арбузові свого наступника. Оскільки Азаров на це погодився, значить у нього не було іншого виходу і він прийняв це за належне.

Чого варто очікувати від нового складу Кабміну?

- Яким може бути уряд в авторитарній державі? Звісно, що такий уряд забезпечуватиме інтереси президента та найближчого його оточення. Склад уряду ще раз засвідчив, що сім'я набирає дедалі більших впливів. І абсолютно прогнозовано те, що Кабмін буде кишеньковим інструментом президента, а отже його діяльність буде спрямована на підтримку і продовження правління Януковича.

Чи буде це той уряд, який "поведе" Януковича на президентські вибори?

- Думаю, що до президентських виборів ми матимемо щонайменше ще один склад уряду. Скоріш за все, Сергій Арбузов стане прем'єр-міністром ближче до початку президентської кампанії. А коли це станеться, виникне потреба і в оновленні особового складу всього Кабміну.

Чи є вже зараз люди, які увійдуть у новий Кабмін?

- Якщо Янукович піде на президентські вибори з урядом прем'єра-Арбузова, то в ньому буде ще більше маловідомих прізвищ для українського обивателя.

Це так само будуть люди сім'ї?

- Якщо сьогоднішня тенденція збережеться і Сергій Арбузов таки буде прем'єром, то уряд стане суто "сімейним". Такий Кабмін ще більше відображатиме монополізацію влади в руках однієї людини — Віктора Федоровича Януковича.

Те, що відбувається з футбольним клубом "Металіст", примусова відставка мера Ялти і ціла низка інших подібних фактів свідчить про те, що Янукович обрав для себе варіант побудови жорсткої вертикалі, яка абсолютно підпорядковуватиметься лише йому. Він має вирішувати все. По суті, Янукович захотів стати Путіним, він хоче побудувати абсолютно монопольну систему управління в державі.

Йому це вдасться?

- Я думаю, що це буде кульмінацією управління Януковича. І чим швидше він будуватиме монополію, тим швидше наближатиме свій політичний фініш. Намагання все стиснути в одному кулаці лише збільшуватиме кількість незадоволених ним впливових політиків і бізнесменів.

Зараз ви читаєте новину «"Арбузов прийшов до уряду реально керувати процесом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути