четвер, 27 квітня 2017 11:30

В'ятрович відреагував на знищення пам'ятника УПА в Польщі

В'ятрович відреагував на знищення пам'ятника УПА в Польщі
В'ятрович прирівняв польську владу до комуністів. Фото: facebook.com

Знищення пам'ятника УПА біля Перемишля демонструє легалізацію вандалізму в Польщі.

Про це написав голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у своєму Facebook.

"У Польщі роковини акції "Вісла" відзначають продовженням злочинів, вчинених комуністами. 70 років тому польський комуністичний режим виселив близько 150 тисяч українців із земель, де вони жили віками, розсіяв їх далеко від дому, щоб вони зникли як національна спільнота. Комуністи заявляли про "легальність" своїх дій, представляли брутальну депортацію всього населення як відплату українцям за прагнення незалежності та боротьбу УПА. Нині на цих землях скидають могильні хрести, знищують українські пам'ятники та плюндрують поховання, щоб стерти сліди існування українців. Операція "Вісла" отримує логічне продовження - тепер оголошують законним ліквідацію слідів української присутності у Надсянні (Лемківщині, Холмщині...).

На відміну від випадків плюндрування польських пам'ятників в Україні, в Польщі сьогодні руйнують відкрито, ще й наголошуючи на легальності вандалізму. Знищення 26 квітня пам'ятника УПА на цвинтарі в Грушовичах поблизу Перемишля оголосили "першим легальним демонтажем нелегального пам'ятника". Війт села заявив, що "не боїмося наслідків цієї акції з українського боку". Міг би сказати відвертіше - "очікуємо на заслужене заохочення з російського боку". Так і не засуджений злочин комуністів - акція "Вісла" - надихає нове покоління шовіністів", - прокоментував В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громада просить парламент Польщі засудити операцію "Вісла"

26 квітня в Польщі представники націоналістичних організацій розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воїнам УПА. Раніше його оскверняли вандали.

Зараз ви читаєте новину «В'ятрович відреагував на знищення пам'ятника УПА в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути