четвер, 27 квітня 2017 08:25

Польські націоналісти розібрали пам'ятник УПА
5

Націоналісти з владою знесли український пам'ятник у Польщі
Фото: Portalprzemyski.pl
Націоналісти з владою знесли український пам'ятник у Польщі
Націоналісти з владою знесли український пам'ятник у Польщі
Націоналісти з владою знесли український пам'ятник у Польщі
Націоналісти з владою знесли український пам'ятник у Польщі

26 квітня в Польщі представники націоналістичних організацій розібрали на кладовищі села Грушовичи поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воїнам УПА. Раніше його вже оскверняли вандали.

Об'єднання українців у Польщі поспішило відреагувати на цей крок, і навіть прийняло відповідну заяву, повідомляє Рortal przemyski.

"26 квітня відбулася чергова антиукраїнська провокація у Підкарпатському воєводстві - розбір залишків українського місця пам'яті в селі Грушовичи, гміна Стубно. Два роки тому це місце пам'яті було зруйноване вандалами, а нинішня акція здійснена "групою активістів", в якій взяв участь війт Стубно, а патронат взяла на себе політична партія Національний рух", − йдеться в заяві.

Учасники акції, відзначають в ОУП, не приховували, що пам'ятник зносять, щоб перешкодити проведенню заходів з нагоди 70-ї річниці операції "Вісла", в рамках яких було депортовано 140 тис. українців із південно-східної Польщі на північ та захід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Монахи руйнують будинок Михайла Коцюбинського

У зв'язку з подією члени Об'єднання закликали польську владу відреагувати на подію і зробити рішучі кроки, а польську громадськість закликали не піддаватися на антиукраїнські провокації, підкресливши, що це веде до розпалювання ненависті на національному ґрунті.

Нагадаємо, що протягом 2014-2016 років у Польщі знищено або сплюндровано більше 10 місць пам'яті. Ні в одному випадку зловмисників не затримали.

Зараз ви читаєте новину «Польські націоналісти розібрали пам'ятник УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути