неділя, 08 липня 2012 00:06

Введення мовного закону провокуватиме сепаратизм — експерт

Введення мовного закону провокуватиме сепаратизм — експерт
Фото: radioera.com.ua

З ухваленням законопроекту "Про засади державної мовної політики" Партія регіонів отримала статус головної антиукраїнської сили, вважає проректор з політичних комунікацій  університету "Україна" Валерій Бебик. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Але якщо Віктор Янукович підпише закон, то цей статус перейде на нього, - зауважує експерт. - Такий закон розколює українське суспільство. Це робиться свідомо політтехнологами з-за меж України. Російська мова домінуватиме у східних і південних регіонах і витіснятиме українську. Луганська обласна рада вже давно веде діловодство російською, хоча районні ради ведуть протоколи сесій державною мовою. Тобто, де-факто "регіонали" вже ведуть політику витіснення української мови з офіційного вжитку. Тепер це буде закріплено юридично".

На думку Бебика, ухвалений закон загрожує насамперед українській мові.

"Державна мова практично витіснена з телебачення — українських каналів не лишилося. Тепер її обмежуватимуть в органах державної влади, у рекламі, дублюванні іноземних фільмів, книгодрукування, освіті і культурі. І не тільки в регіонах. Подивіться, уже в Києві назви ресторанів та інших закладів починають писати по-російськи. На центральних вулицях столиці з'явилися "Пироговое", "Сбербанк России" та інші.

Введення закону в дію спричинить фінансові проблеми, переконаний фахівець.

"У районах, де проживають румуни, болгари чи угорці, вимагатимуть, щоб усі рішення сесій і документи місцевої влади перекладали на їхні мови, а не тільки на російську. Для цього потрібні кошти, щоб наймати перекладачів. Усі укази президента треба буде перекладати усіма 18 регіональними мовами. Це провокуватиме розвиток місцевого сепаратизму". Але "регіоналам" ще цей закон аукнеться на парламентських виборах. Люди вже будуть дивитися, кого вибирати. Якщо раніше щодо Партії регіонів були ілюзії, то тепер їх не буде. "Регіонали" фактично втратили Центральну і Західну Україну", - підсумовує Валерій Бебик.

Нагадаємо, 3 липня парламент ухвалив законопроект №9073 "Про засади державної мовної політики", який передбачає офіційне використання в державних органах регіональних мов на певних територіях. Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що цей закон підписувати не можна, бо він ухвалений з численними порушеннями.

Зараз ви читаєте новину «Введення мовного закону провокуватиме сепаратизм — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

92

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути