понеділок, 17 червня 2013 14:37

"Вони створили чергове джерело інтриг і напруження" — політолог про "Батьківщину"

"Вони створили чергове джерело інтриг і напруження" — політолог про "Батьківщину"
Костянтин Матвієнко. Фото: radiosvoboda.org

На думку експерта корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтина Матвієнка, об'єднання "Батьківщину" з "Фронтом змін" не посилить, а послабить її. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Це буде підсилення з негативним знаком, тобто послаблення, - зазначає політолог. - Бо ми бачили, як обиралися керівні органи нової партії, знаємо, що у цього конгломерату багато суперечностей, особистих амбіцій і мало політичного інтелекту. Там нікому продукувати політичні іннновації, відтак вони створили чергове джерело інтриг і напруження, не отримавши політичного поступу. Тобто ніяких нових соціальних ідей, організаційних дій, які б показали інтелект "Батьківщини", нема".

На думку фахівця, нинішня партійна система неефективна.

"Я не впевнений, що нинішнє партійне співтовариство може сьогодні слугувати ефективним соціальним інститутом. Ми пройшли період пропорційних виборів і побачили, що вони не дають якості законодавчої роботи і діяльності місцевих рад. Ми повернули мажоритарно-пропорційну систему — і знову отримали те саме. Ті самі граблі, ті самі "тушки", та сама низька якість законів, ті ж скандали й інтриги", - каже Матвієнко.

Від партій, створених "згори" годі очікувати, переконаний політолог.

"І "Батьківщина", і "Фронт змін" створювалися "згори". Давайте подивимося на бекграунд їх основних гравців. Партійці старшого віку вийшли з КПРС і її апаратників. Покоління Мартиненка і Турчинова вийшло із "комси" — ленінського комсомолу. Ще молодші — представники нового бізнесу, заснованого на гендлярстві. Усе це разом не дає ніякого якісного зросту. Збудовані в такий спосіб партії майбутнього не мають. Блискучий досвід "Свободи" показує, що партія, яка будується "знизу", виглядає набагато ефективнішою при значно менших розмірах", - зауважує фахівець.

Обрання головою об'єднаної партії Юлії Тимошенко експерт вважає правильним рішенням з'їзду.

"Тимошенко — це єдиний системний і послідовний політик у цьому середовищі. Після програшу на президентськиз вибораз вона 20 разів могла виїхати за кордон і не мати жодних проблем. Але залишилася, щоб випробувати свою долю. За рівнем довіри в партії вона незаперечний лідер. Рано чи пізно Юлія Володимирівна вийде на волю. У влади мало варіантів для вирішення проблеми Тимошенко: помилувати, виправдати чи відпустити на лікування за кордон. Якщо ж залишити за гратами, то це значить, що у країні нема правосуддя, а людину посадили з політичних міркувань", - підсумовує Костянтин Матвієнко.

 

Зараз ви читаєте новину «"Вони створили чергове джерело інтриг і напруження" — політолог про "Батьківщину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути