понеділок, 28 травня 2012 15:53

Владі не вигдіно фальсифікувати вибори в пропорційній частині - експерт

Владі не вигдіно фальсифікувати вибори в пропорційній частині - експерт
Віктор Чумак вважає, що для Заходу важливо, аби вибори були конкурентними. Фото: glavcom.ua

Влада України перебуватиме у м'якому бойкоті зі сторони Заходу, поки не проведе демократичні вибори.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Чумак.

Він переконаний, що наразі для влади найголовніше — це провести чесні і прозорі вибори.

"Зрозуміло, що наврядчи до цих виборів буде звільнено Тимошенко та Луценка, та якусь відповідь Заходу треба давати. За великим рахунком, є дві великі проблеми, які західні країни ставлять перед Україною: перша проблема — вибіркове правосуддя і відповідно не участь лідерів опозиції у виборів, а друге — це самі вибори", - пояснив експерт.

Чумак додав: "Якщо з першим питання вже заведено до такого ступеня, що просто так його вирішити в один-два прийми достатньо важко, хоча і можливо, то друге питання все ще стоїть на порядку денному як таке, що має варіанти позитивного розвитку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Франції підтримав бойкот Євро-2012

Політолог переконаний, що вибори все ж таки буде визнано демократичними. "Провести вибори, які не матимуть претензій представників Заходу, - абсолютно можливо. Не треба підтасовувати якісь результати щодо виборів по пропорційній частині. Навіть програш якийсь тактичний в пропорційній частині, Партія регіонів може абсолютно перекрити в мажоритарній частині. І на це можна піти", - вважає Чумак.

На його переконання, у мажоритарній частині підтасовки дуже важко виявити. Водночас, політолог наголосив, що виключно проведення прозорих виборів для Заходу буде не достатньо, оскільки це питання все ж взаємопов'язане із тим, що лідері опозиції перебувають за гратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резолюції Європарламенту стають все більше набридливими і небажаними - експерт

"По-перше, вибори мають бути демократичні, чесні і прозорі, а по-друге, вони повинні бути конкурентні, тобто у них мають взяти участь лідери опозиції. Хоча влада буде чітко апелювати, що у нас серйозна політична конкуренція на цих виборах, серйозні політичні опоненти, зокрема об'єднана опозиція. Ці сили будуть іти з достатньо критичною риторикою до влади, тому владі буде дуже легко говорити, що вибори є конкурентними. Навіть за відсутності двох ключових персон", - пояснив експерт.

Водночас, Чумак не згоден, що зараз Україна перебуває в ізоляції. Ставлення Заходу можна охарактеризувати, за його словами, як м'який бойкот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна далека від ізоляції, проте владі рано думати про перемогу - експерт

"До виборів такий рівень і буде зберігатися. Після виборів буде стояти дуже серйозна проблема перед Заходом", - підкреслив політолог.

Зараз ви читаєте новину «Владі не вигдіно фальсифікувати вибори в пропорційній частині - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути