пʼятниця, 18 травня 2012 17:46

Угоду про асоціацію до виборів точно не підпишуть - Тарасюк

Угоду про асоціацію до виборів точно не підпишуть - Тарасюк
Борис Тарасюк розповів, хто підписуватиме Угоду. Фото: news.bigmir.net

Часткове застосування Угоди про асоціацію з ЄС можливе тільки після її підписання, та Європа зараз налаштована більш песимістично у цьому питанні.

Про це у коментарі сказав народний депутат, голова НРУ Борис Тарасюк.

Відповідаючи на запитання, коли може бути підписано Угоду про асоціацію і чи можливо, що це станеться у жовтні, політик наголосив, що у нього такої інформації немає, але до виборів це точно не відбудеться.

"Я особисто не чув такого оптимістичного прогнозу з боку жодного представника виконавчих структур ЄС. Більше того, з їхнього боку лунає більш песимістична оцінка щодо підписання. Тобто, підписання не відбудеться раніше за вибори", - переконаний він.

Нардеп також порадив не пов'язувати процес виборів і підписання Угоди про асоціацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіційно: ніхто з єврокомісарів не приїде на Євро в Україну

"Щонайменше пройде місяць, якщо вибори будуть визнані чесними і демократичними, для підписання угоди. Не буде назначено підписання угоди на другий день після виборів, тому що ніхто, по-перше, висновків не зробить щодо виборів, по-друге, обидві сторони повинні сісти за стіл переговорів, домовитися про те, де, як, ким буде здійснено підписання", - пояснив він.

Говорячи про те, за яких умов можливе часткове виконання Угоди про асоціацію, Тарасюк зазначив, що для цього все рівно необхідно, аби цей документ було підписано:

"Підписання може створити умови для того, щоб почати застосовувати його до ратифікації, тобто до набуття чинності. Тільки підписання може створити юридичні умови для того, щоб почати виконувати частину угоди, яка стосується зони вільної торгівлі. До підписання це не можливо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойкот України Європою примусив "регіоналів" задуматися про інтеграцію з Росією

"Знову таки, з боку Європейського союзу буде окреме рішення прийнято щодо застосування. Хоча, якби не було нинішньої ситуації з української влади, то це могло б бути здійснено автоматично", - додав нардеп.

Він також нагадав, що якщо навіть тільки одна з країн ЄС не підпише Угоду про асоціацію, тоді вона не набуває чинності. Відповідаючи на запитання, які є шанси того, що Угоду все ж підпишуть всі країни-члени ЄС, Тарасюк зазначив, що все залежить від української влади: "Якщо українська влада не піде на зустріч, не зробить жодних кроків, то немає шансів (на підписання Угоди про асоціацію всіма країна-членами ЄС — Gazeta.ua)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Асоціація України з ЄС залишається спільною метою - Штефан Фюле

Політик також розповів, що Угоду мають підписати повноважені сторонами персони: "У випадку України, це може бути особа, уповноважена президентом підписати від імені України, це може бути сам президент, може бути прем'єр-міністр, чи міністр закордонних справ. З боку Європейського союзу – це також буде вирішувати Рада Європейського Союзу. Я можу висловити припущення, що це може бути або Ван Ромпей, або Баррозу".

Зараз ви читаєте новину «Угоду про асоціацію до виборів точно не підпишуть - Тарасюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути