четвер, 11 жовтня 2012 14:58

Влада "приречена" шукати альтернативу російському газу - політолог

Влада "приречена" шукати альтернативу російському газу - політолог
Віктор Чумак: РФ використуває газ як зброю економічного тиску. Фото: www.rbc.ua

Поки Україна не знайде альтернативу російському газу, проблема ціни буде виникати постійно.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Віктор Чумак, коментуючи заяву прем'єра Миколи Азарова щодо того, що Росія ризикує втратити Україну, як свого найбільшого покупця газу.

"Ситуації в тому, що українські національні інтереси та інтереси українського бізнесу, і водночас інтереси російської сторони, національні інтереси Росії, інтереси російського бізнесу, "Газпрому" - абсолютно діаметрально протилежні. І вони не можуть бути аж ніяк узгоджені, особливо в плані газу", - переконаний експерт.

Чумак додав, що велика ціна на газ, перш за все, не вигідна самій Партії регіонів, оскільки вона позначається на всій економіці та українському бізнесі.

"Росія використовує газ по відношенню до України як зброю економічного тиску. 2,5 роки ми сподівалися, що зможуть домовитися з росіянами щодо ціни на газ. Але це зробити не виходить, бо росіяни вимагають занадто велику ціну. А велика ціна на газ для "Регіонів" — це просто втрата незалежності, втрата контролю над всією економікою країни. Для них це занадто велика ціна", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Треба жорсткіше говорити з РФ, бо інакше нас змусять вступати туди, куди нам не треба" - ескперт

Політолог також підкреслив, що влада просто змушена зараз шукати альтернативні джерела газу, аби врешті вийти з цієї ситуації.

"Вони (влада) будуть шукати зараз можливості альтернативи. Цей крок щодо пошуку альтернативи, у будь-якому випадку, вимушений для "Регіонів", це крок "приреченого". Але це потрібно було робити набагато раніше", - підкреслив експерт.

Водночас, Чумак переконаний, що хто б не був при владі в Україні, питання ціни на російський газ буде виникати доти, доки Україна не знайде йому альтернативу.

"Це питання може вирішитися, коли ми зможемо користуватися альтернативними джерелами газу. Щоби хоча б на 70-80% користувалися альтернативними засобами. Інакше ця проблема просто не вирішується, вона буде виникати постійно", - переконаний політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров: Росія не бажає переглядати ціну на газ

Нагадаємо, раніше прем'єр заявив: "Ми у своїх переговорах з російськими партнерами говоримо їм прямо: подумайте, ви зараз отримуєте тимчасову вигоду від тої зрадницької угоди, яку було підписано (в 2009 році). Але це тимчасова вигода, тому що ви втрачаєте найбільшого покупця вашого газу. Рано чи пізно настане момент, коли ми взагалі у вас нічого купувати не будемо за такою ціною".

Зараз ви читаєте новину «Влада "приречена" шукати альтернативу російському газу - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути